Vad är ett trådlöst kapselendoskopin?

En trådlös kapsel endoskopi är en diagnostik förfarande som används för att utforska mag-tarmkanalen, inklusive matstrupe, magsäck, tolvfingertarm, och kolon. Trådlös kapsel endoskopi tillåter en patient att svälja en kapsel som placeras en mini videokamera som spelar in bilder av mag-tarmkanalen. Den trådlösa kapsel endoskopet ger en viktig fördel jämfört med liknande metoder av matsmältningskanalen prospektering, eftersom den också kan användas för att visa tunntarmen.

Innan en patient sväljer en trådlös kapsel endoskopi kamera, måste han eller hon genomgå vissa förfaranden eller vidta vissa piller, för att säkerställa att mag-tarmkanalen utan mat och är så ren som möjligt. Detta är viktigt eftersom det säkerställer att kameran kan registrera tydliga bilder. Att rensa matsmältningskanalen kan patienten uppmanas att använda laxermedel eller laxermedel piller, och genomgå ett lavemang.

Under den trådlösa kapseln endoskopi förfarande patienten sväljer en kapsel något större än de som normalt används för medicinering. Tillsammans med mini-kameran, innehåller kapseln batterier, en glödlampa, och en radiosändare. Enheten registreras bilder när den rör sig genom tarmsystemet, och dessa överförs till en mottagare som patienten bär medan kapseln fungerar. Förfarandet kommer att pågå i omkring 24 timmar, varefter bilderna hämtas till en dator för granskning. När patienten passerar kapseln är det helt enkelt spolas bort, kapslar är inte återanvändas.

Trådlösa kapsel endoskopi kan användas för att diagnostisera en rad mag nervsystemet. Dessa innefattar flera olika cancerformer, inklusive små tarmcancer, tjocktarmscancer, och andra cancer i mag-tarmkanalen. Crohns sjukdom, ulcerös kolit, magsår och andra irritabel tarmsjukdomar kan också diagnostiseras med denna metod.

Trots nyttan av detta förfarande har den trådlösa kapseln endoskopet några starka begränsningar och nackdelar. En av de viktigaste frågorna är att verktyget inte gör det möjligt för terapeutiska förfaranden som skall genomföras. Under en standard koloskopi, till exempel, kan en läkare ta biopsi prover om det behövs, men detta är inte möjligt när du använder en trådlös kapsel endoskop.

En tydlig nackdel är att kapseln rör sig långsamt men konstant genom mag- tarmkanalen under normala omständigheter. Detta tillåter inte att en läkare måste undersöka mer i områden där tecken på sjukdom kan finnas. Ett relaterat problem är att en flyttning kapsel får för långsam, och batterierna i enheten kan misslyckas innan kapseln kan undersöka hela mag-tarmkanalen.

Patienter som har opererats eller en sjukdom som kan ha orsakat inre ärr kan bli föremål för ett ytterligare problem. Förekomsten av ärrbildning kan orsaka att kapseln att fastna, framför allt i tunntarmen, vilket är mycket smalare än resten av mag-tarmkanalen. I dessa fall patienter uppmanas att svälja en tom kapsel som ett prov för att säkerställa att kameran kommer att kunna gå igenom ordentligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.