Vad är ett bukaortaaneurysm?

bukaortaaneurysm (AAA eller trippel-A) är ett tillstånd med den del av aorta som går genom magen börjar försvagas och bula. Det kan vara ett mycket allvarligt medicinskt problem, eftersom aneurysmet kan löpa risk att sprängas sönder, vilket kan orsaka svåra inre blödningar som kan leda till döden. Behandling metoder för ett bukaortaaneurysm varierar beroende på patientens tillstånd och storlek på aneurysmet.

kroppspulsådern är kroppens största artär. Den går från hjärtat till ett område strax ovanför bäckenet och lämna blod på vägen innan den delas i två mindre artärer som levererar blod till benen. Denna artär är kritisk, eftersom det leder blod till och från hjärtat, och ett brott eller blockering i aorta kan snabbt dödlig. Om inte annat, blödning ut från aorta kan orsaka svår blodförlust som leder till döden inom några minuter.

Läkarna är inte riktigt säker på varför detta villkor utvecklas hos vissa personer, även om ålder och rökning tycks vara riskfaktorer för att utveckla en trippel-A. Även om orsaken inte är känd, är mekanismen. Hos en patient med ett bukaortaaneurysm, väggarna i aorta försvagas, vilket kan göra att bukta ut som en ballong. Om väggarna försvaga nog kan aorta brista. Villkoret kan också leda till en emboli, där blodproppar färdas längs aorta, vilket potentiellt allvarliga medicinska problem inklusive hjärtkomplikationer.

Patienter med ett bukaortaaneurysm vanligtvis erfarenhet buksmärtor och stelhet tillsammans med en pulserande känsla . Missfärgning av fötter kan också uppstå när tillgången på blod till benen bryts eller koagulerade. Villkoret kan diagnostiseras med en medicinsk imaging study som en MR eller ultraljud, då storleken på aneurysmet kan fastställas.

För en patient med en liten aneurysm kan läkaren besluta att vänta och se vad utvecklas. Patienten måste komma in för regelbundna tester för kontroll av AAA, se till att det inte har vuxit eller förändrats. Patienten kan också behöva göra kost och livsstil förändringar för att hålla bukaortaaneurysm under kontroll. Hos patienter med stora aneurysm är behandlingen operation för att reparera aneurysm, och det kan kompletteras med en lång återhämtningstid. Operationen medför också vissa risker, inklusive risken för spricker den aneurysm.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.