Vad är borderline personlighetsstörning?

Borderline personlighetsstörning (BPD) är ett allvarligt psykiskt tillstånd definieras av ytterligheter i beteendet. Namnet i sig kommer från den påstådda gränsen mellan neuros och psykos, trots att moderna psykologer har backat från denna definition. I huvudsak en borderline patient personlighetsstörning är alltid balanserar på gränsen mellan hanterbar ångest och okontrollerbara psykotiskt beteende. En patient kan skära sig med kniv, till exempel, men bara till den grad av självstympning, inte nödvändigtvis självmord.

Även om borderline personlighetsstörning kan ta sig uttryck hos män eller kvinnor, de flesta diagnostiserade fall tenderar att vara unga kvinnor bara in vuxen ålder. Man tror att barndomen trauma eller sexuella övergrepp är direkt kopplad till den senare bildandet av borderline personlighetsstörning. Drabbade träda ofta i riskfyllda sexuella förbindelser eller utveckla intensiva men instabil vänskap. De med riktigt borderline personlighetsstörning kan bli så känslomässigt beroende av andra att stadiga relationer blir omöjliga att upprätthålla.

En viktig del av borderline personlighetsstörning är "svart eller vit" världsbild. De med BPD tenderar att utvärdera sina vänner, arbetskamrater och familjemedlemmar med en överkritisk öga. Ett syskon kan ses som en idealiserad förebild en dag, endast skall betraktas som opålitliga eller oanvändbara nästa. Den enda person en BPD lidande hatar mer än en otrogen vän är hans själv. Självstympningar och extremt låg självkänsla är klassiska symtom på sjukdomen.

Det finns vissa kritiker som menar att borderline personlighetsstörning är mer av en allmän diagnos används för att kategorisera dem som inte passar andra psykiska oordning definitioner prydligt. BPD kan likna den muskulära tillstånd fibromyalgi-mer av en catch-all-diagnos för ett antal oberoende symtom. Faktum är att många unga kvinnor i 1960-talet och 1970-talet rutinmässigt diagnosen borderline personlighetsstörning, vilket leder till kontroversiella förlossning på mentalsjukhus. Winona Ryder's karaktär i filmen Girl, Interrupted får diagnosen borderline personlighetsstörning, även om hon inte uppenbart de mer extrema symtom.

Behandling för borderline personlighetsstörning är typiskt långsiktig psykoterapi och användning av stämningsstabiliserande mediciner som Prozac. Psykoterapi för BPD patienter är inte alltid en enkel process, eftersom de drabbade ofta behandlar sina läkare med samma förakt och fientlighet de visar för andra. Huvudsyftet med psykoterapi är att komma förbi patientens försvarsmekanismer och upptäck den inledande trauma som utlöste sjukdomen. Borderline personlighetsstörning kan vara lika förödande för nära vänner och familjemedlemmar, som känner behov av att "städa upp" efter den lidande och kan bli möjliggör.

Borderline personlighetsstörning kan åtfölja andra psykiska tillstånd, som ofta gör en korrekt diagnos svårt. Även om någon med en bipolär sjukdom kan vara deprimerad i flera veckor, kan en BPD lidande vara deprimerad i några timmar och sedan bli nästan manisk för en kort tid. Hetsätning, promiskuitet, spel och överdriven shopping är också tecken på en aktiv borderline personlighetsstörning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.