Vad är Rocky Mountain Spotted Fever?

Rocky Mountain Spotted Fever är en allvarlig fästingburen sjukdom med potentiellt livsfarliga konsekvenser. Först har diagnostiserats inom Rocky Mountain område i Colorado, fall har sedan hittats i varma, trädbevuxen eller gräsytor från Kalifornien till New York, med de flesta händelser i sydöstra USA. Fästingar som sprider Rocky Mountain Spotted Fever är angripen av Rickettsia rickettsii , en unik typ av mikroorganism kategoriseras löst som en bakterie. Det finns många arter av fästingar som bär denna mikroorganism, de vanligaste är den amerikanska hund fästingen ( Dermacentar variablis ). Människor brukar kontrakt Rocky Mountain Spotted Fever från att besöka starkt angripna området, eller från husdjur infekterad fästingar.

Debuten av Rocky Mountain Spotted Fever orsakar allvarlig influensaliknande symptom, bland annat en hög feber som kan vara flera dagar, huvudvärk, muskelvärk och frossa. Ett utslag kommer också att vara närvarande, kommer att utvecklas först längs ben eller armar. Det sprider ofta till handflator och fotsulor, så småningom når bålen.

Även om Rocky Mountain Spotted Fever upptäcks med ett blodprov kan det finnas en viss svårighet lyckats diagnostisera det på ett tidigt stadium. Symtom visas inte för några 10-15 dagar efter att ha blivit biten, som skiljer orsak från verkan. Rocky Mountain Spotted Fever är inte heller lika vanligt som många andra sjukdomar som är mer sannolikt att uteslutas först, eller felaktigt diagnostiseras som problemet. Antibiotika kan bota Rocky Mountain Spotted Fever, om fångsten i tid, men beroende på patientens tillstånd och tid till diagnos, kan en sjukhusvistelse krävas.

Att minska dina chanser att upphandlande Rocky Mountain Spotted Fever finns försiktighetsåtgärder du kan ta. Håll husdjur fria från parasiter och underhålla gräsmattor och omgivande gräs genom att hålla dem klippta. När man går in skogbevuxen eller gräsytor för arbete eller rekreation, långa byxor och långärmade skjortor rekommenderas. Stoppa byxor i strumpor och bära höga stövlar. Stoppa skjortor till byxor och bära ljusa kläder till platsen parasiter lättare.

Fästingar är kända för att krypa in i området mellan fingrar eller tår, bakom öronen, längs halsen och på hjässan. Om bär shorts, kan de också anses bakom knäna. Fästingar fäster på huden med en punktering mekanism som gör dem svåra att få bort. Om du hittar en fästing bifogas till dig, hälsoexperter rekommenderar det genast avlägsnas. Ju längre en infekterad fästing vistelser bifogas, desto större är sannolikheten att det går över sjukdomen.

Hälsa organisationer rekommenderar att ta bort en fästing med pincett, ta tag i det så nära munnen-din hud-som möjligt. Även gälla, stadigt tryck och dra den rakt ut utan ryck eller vridning. Undvik att utöva påtryckningar på kroppen på fästingen, som skulle tömma infekterade vätskor genom mouthparts i huden.

Ta inte tag i fästingen med händerna, försök att bränna bort det med en match, eller päls det. Efter att fästingen har tagits bort, rengör bettet med desinfektionsmedel och tvätta händerna. Om det finns viss oro för att mouthparts kan stå kvar på huden, se en läkare för att få dem bort.

efter att ta bort en fästing, spara den i en tillsluten flaska eller plastpåse som kan placeras i frysen . Om du senare blir sjuk, kan detta bidra till en läkare diagnostisera din sjukdom snabbare. Se till att kryssa lagras på ett säkert sätt, bort från räckhåll för barn.

Denna artikel innehåller allmän information om Rocky Mountain spotted feber och är inte avsedd att användas som medicinsk rådgivning eller användas som ett verktyg för diagnos. Om du eller någon du känner mår sjuk eller tror de kan ha blivit biten av en smittad fästing eller annat djur, se en läkare omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.