Vad är Progressiv supranukleär pares?

Progressiv supranukleär är pares en sällsynt neurologisk sjukdom som ofta symtom först i form av problem med att balansera. Även kallat Steele-Richardson-Olszewski syndrom, är detta villkor ibland feldiagnosticeras som Parkinsons eller Alzheimers, på grund av likheten i symptomen. En korrekt diagnos kräver utvärdering av en neurolog som kan genomföra en fullständig neurologisk examen och diskutera patientens historia. Detta villkor har inget känt botemedel, även om det medicinska samfundet har utvecklat ett antal taktiker för att hantera det.

Orsaken till progressiv supranukleär pares är inte känd. Villkoret börjar med degeneration av område i hjärnan direkt över regionen som ansvarar för ögonrörelser. Patienten har oftast svårt att balansera och gå, och kan utvecklas sluddrigt tal, svårigheter att svälja, och en försvagning av ansiktsmusklerna. Klassiskt, patienten även har problem med att röra hans eller hennes ögon, och villkoret är också förenad med personlighetsförändringar.

Vissa forskare har en teori om att progressiv supranukleär pares kan orsakas av ett virus-liknande enhet som infekterar hjärna, kanske dröja flera år innan symptomen börjar uppenbara. Andra anser att det kan vara relaterade till fria radikaler skada, eller att det kan bero på slumpmässiga genetiska mutationer. Progressiv supranukleär pares tenderar till debut i medelåldern, och är vanligare hos män än kvinnor, men utöver detta, det finns inga tydliga riskfaktorer för sjukdomen.

Som namnet antyder, progressiv kärnkraft pares är progressiv , de skador som blir värre med tiden. Även patienter som inte kan dö direkt från detta villkor så dör de vanligen från en komplikation i samband med det. Den vanligaste komplikationen som leder till döden är lunginflammation, som orsakas av svårigheter att svälja. Patienterna kan också uppleva frakturer på grund av fall som orsakas av förlusten av balans och skallskador kan förekomma av samma anledning.

Många neurodegenerativa tillstånd se likadana ut, särskilt i de tidiga skedena. Skador på hjärnan får inte börja att visa upp på medicinsk bildbehandling studier tills den avancerade stadier av sjukdomen. Av denna anledning är det viktigt att noggrant utvärderas när neurologiska symptom uppträder. Symtomen vid progressiv supranukleär pares kan orsakas av andra tillstånd som kan vara behandlingsbar, och det vore synd att gå miste om att behandling på grund av fel diagnos. Det kan hjälpa att se flera neurologer för utvärdering, och att överväga att gå på en specialiserad neurolog klinik för att få en chans att arbeta med läkare som ser patienter med sådana villkor på ett regelbundet och är därför mycket bekant med dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.