Vad är Charcot-Marie-Tooth syndrom?

Charcot-Marie-Tooth syndrom är en neurologisk sjukdom som går från nervsystemet till kroppens muskler. Som lider av Charcot-Marie-Tooth syndrom kommer gradvis, under en tid, förlorar användningen av deras lemmar. Armar, händer, ben och fötter inte längre kommer att kunna fungera normalt. Nerverna i sina lemmar börja att försämras och musklerna slutar att fungera på grund av brist på stimulans från nerverna.

Charcot-Marie-Tooth syndrom är en ärftlig sjukdom som kan överföras från generation till generation. I Amerika, det påverkar cirka 150. 000 personer. Det är en världsomspännande sjukdom som kan påverka någon. Sjukdomen upptäcktes 1886 av tre läkare, Jean-Martin Charcot, Pierre Marie, och Howard Henry Tooth.

Även i vissa fall kan Charcot-Marie-Tooth syndrom orsakar extrema funktionshinder, är det inte en livshotande sjukdom. Det påverkar inte hjärnans normala funktioner. Även om symtomens svårighetsgrad av Charcot-Marie-Tooth syndrom varierar, den typ av symtom är mycket likartad i de flesta fall.

De första symptomen på Charcot-Marie-Tooth syndrom ses vanligen i fötterna. Drabbade upplever vanligtvis en hög övergripande av foten. I vissa fall kan mycket platta fötter också vara ett symptom av sjukdomen. Hammer tår och onormala fötter kan ses som sjukdomen fortskrider.

När Charcot-Marie-Tooth syndrom är en degenerativ sjukdom, muskler i armar och ben successivt blir svagare. Den sjuke börjar uppleva svårigheter att gå och allmän rörlighet. Hans eller hennes balans kommer att bli förvirrade och han eller hon kommer att få svårt när man kör. Muskler i händerna börjar försvagas och enkla uppgifter som att öppna en dörr blir svårt.

Som nervfunktion är förlorad i de yttre delarna av armar och ben, kan de drabbade också hitta de förlorar sensorisk nerv uppfattning. På grund av detta, bränning eller skållning kan uppstå på händer eller fötter utan att den drabbade är medveten om det. Patienter kan också börja få blåsor, sår och svullnader på händer och fötter.

Om symtom på Charcot-Marie-Tooth syndrom är närvarande, skall proven utföras av en neurolog. En fysisk undersökning och tester för att bekräfta att sjukdomen kommer att äga rum. Dessa kan omfatta elektrodiagnostik tester som ska diagnostisera Charcot-Marie-Tooth syndrom. Testerna kan även utföras för att diagnosticera genetiska orsaker.

Behandlingen av Charcot-Marie-Tooth syndrom utförs av en mängd olika medicinska specialister. En fotvårdsspecialist kommer att behandla de fotproblem. En ortoped kommer att bli nödvändigt om det finns hängslen behövs för benen. Sjukgymnast kan också vara nödvändigt att ta hand om benmusklerna och bidra till att stärka dem.

Kirurgisk behandling är också ett alternativ och kan omfatta nålning tår, sänka bågar i fötter och förbindning lederna ankel för ökad styrka. Nyttan av kirurgi måste vägas mot de risker och obehag inblandade för att avgöra om det är nödvändigt. Vänner och familj är det största stöd som ett lidande av Charcot-Marie-Tooth syndrom kan ha.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.