Vad är Alice In Wonderland syndrom?

Alice i Underlandet syndrom (AIWS) är en neurologisk sjukdom som stör de meddelanden som skickas från ögon till hjärnan, vilket orsakar en motsvarande förvrängning i visuell perception. Detta villkor kan också orsaka konstiga störningar i känsel och ljud i patienten. Barn är oftast drabbats av AIWS, även om det kan ställa in på vuxen ålder också. Alice i Underlandet syndrom kan vara förvirrande och skrämmande för patienten, eftersom det kan kännas som han eller hon är galen i en främmande, Lilleputtlandet värld med brutna vision och udda hallucinationer.

Detta tillstånd kallas också micropsia, en hänvisning till det faktum att föremål, djur och människor ofta tycks krympa i hallucinationer associerade med det. Begreppet "Alice i Underlandet Syndrome" myntades 1955, och det refererar till konstiga händelser i romanen med samma namn av Lewis Carroll. Vissa forskare har misstänkt att det villkor som kan ha påverkat Carroll själv, och kanske är det därför de visioner i boken verkar så skrämmande verklig för vissa läsare.

I den vanligaste formen av Alice i Underlandet syndrom, patienten hallucinates och tänker på att föremålen omkring honom eller henne växer eller krymper. Känslan av avstånd kan försämras också, med föremål plötsligt tycktes mycket nära eller långt borta. Vissa personer upplever också störningar i uppfattningen av deras kroppsdelar, tror att olika delar av dem är större eller mindre än de borde vara.

I vissa fall kan känslan av beröring snedvrids. Lider av Alice i Underlandet syndrom kan tro att de sjunker ner i golvet eller går genom väggar, och de kan uppleva splittrade syn som ser ut som en komplex mosaik. Hörselhallucinationer kan förekomma också, med ljud tycktes starkare, mjukare, närmare eller längre än de verkligen är. Som ni kanske förstår, kan detta villkor vara mycket förvirrande och ibland skrämmande.

Alice i Underlandet syndrom hänger samman med flera villkor. Det är oftast förknippas med migrän och svår huvudvärk, och det kan tjäna som en varning för uppkomsten av en allvarlig migrän. Det har också satts i samband med epilepsi och uppkomsten av mononukleos, och med användning av vissa droger. Micropsia är en anledning till oro eftersom det kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom, och personer som lider av det bör söka läkarvård. En läkare kan ha möjlighet att erbjuda behandling för orsaken till tillståndet, tillsammans med tips för att hantera symtomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.