Inom medicin, Vad FAST Gör står för?

FAST är en akronym för snabbt minnas symtomen på en stroke. Det är vanligare i Australien än i USA, men en 2007 episod av den medicinska drama House visas konceptet. Det är ett utmärkt förkortning att minnas eftersom tidig behandling av stroke är viktigt att minska hjärnskador och dödlighet i samband med stroke.

FAST är en ganska lös akronym, och bokstäverna bara korrelerar till några symptom på stroke. Dessa är ansiktsförlamning , arm , och talsvårigheter . "T" i FAST översätts ofta som "dags att handla snabbt. " Övriga tolka "T" som "testa alla symptom. " Den första tolkningen används av Stroke Foundation i Australien, och för de flesta lekmän, är det antagligen bäst att komma ihåg den första definitionen. Det är definitivt viktigt att agera snabbt genom att kontakta Räddningstjänsten om misstanke om stroke.

Varje bokstav i FAST akronymen förtjänar en lite längre förklaring. "F" i FAST är ansiktsförlamning, ett vanligt symptom på stroke. Be personen att le kan enkelt testa detta. Om de inte kan le, eller munnen tycks sloka på ena sidan betyder det möjligt stroke. Människor upplever en stroke kan ha svårigheter att svälja.

"A" i FAST står för arm svaghet. En arm eller ett ben kan vara förlamad eller svårare att röra sig. Du kan snabbt testa detta genom att be en person med misstänkt stroke att höja båda armarna. Om personen bara kan höja en arm, eller armarna kan inte höjas till samma nivå, är stroke en möjlig orsak.

"S" i FAST är för tal svårigheter. Personer som just har drabbats av en stroke kan få sluddrigt eller obegripligt tal. En massiv stroke kan översätta snabbt till en oförmåga att tala. Be om en person på några frågor kan normalt avgöra om tal är nedsatt.

Dags att handla snabbt i samband med "T" betyder att det är viktigt att söka läkarvård omedelbart. Testa alla symptom betyder att det är bra att kunna berätta för räddningspersonalen om du misstänker stroke. FAST prov bör utföras efter 911 kallas. Alternativt, om två personer med den person som har stroke, har en tjänster samtal nödsituation medan den andra utför FAST tentan.

Ytterligare symtom på stroke är ganska vanliga och omfattas inte av FAST akronym. Dessa inkluderar yrsel eller förlust av balans och allvarlig, plötslig huvudvärk. Det är också viktigt att inse att inte alla slag kommer att uppvisa alla symptom. Förekomst av ännu en av dessa symptom kan tyda på stroke, men kan också tyda något samband villkor. Målet med FAST är att kontrollera om det gemensamma symptom, så en person kan rapportera möjliga indikatorer för stroke till sjukvårdare så snabbt som möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.