Hur tolkar jag min PET-Scan resultat?

En tomografi Positron Emission skanna, även känd som en PET-undersökning, är en icke-invasiv imaging test som använder ett radioaktivt spårämne med att avslöja olika sjukdomar i kroppen. PET-scan resultat i princip bara kan tolkas av radiologer som har fått särskild utbildning i nuklearmedicin-en typ av läkemedel som använder små mängder radioaktiva ämnen, som kallas radiospårämnen eller radioaktiva . Efter en sådan analys, radiologer vanligtvis fram PET-resultat till beställaren läkare, som sedan vanligen recensioner dem med patienten.

För att förbereda sig för en PET-undersökning, skall en patient först få en radiotracer. Beroende på en rad olika omständigheter kan detta antingen ges till patienten intravenöst, som en inandas gas, eller som ett drickbart vätska. När radiotracer bosätter sig i det område som ska avbildas, avger den en viss typ av energi som kallas en Gamma Ray. En gammakamera, PET-kamera, och sond mäta gammastrålar. En dator hjälper då att bestämma hur mycket radiotracer absorberas av dessa områden. Datorn tar också bilder av målområdena, som anger dess struktur och funktion förmåga, inklusive blodflöde, syre användning och glukosmetabolismen.

När en radiolog tolkar PET-scan resultat, kan han eller hon kunna identifiera flera olika sjukdomar, däribland cancer, efterhand som proven normalt belyser de snabbt växande celler i kroppen. Dessa villkor att lysa som hotspots på bilder som röntgenläkaren kan se på en dator. Aktiviteten hos dessa platser är oftast i Standardiserade Upptag Värde (SUV), som hjälper röntgenläkaren tolka PET-undersökning resultat. Generellt sett kommer cancer har en SUV på över 2. 5, men det finns en rad andra faktorer som kan påverka hur en radiolog tolkar ett visst hot spot. Dessa faktorer kan vara platsen för den misstänkta cancer, patientens historia, och andra resultat bildbehandling.

PET-bilder kan kombineras med datortomografi (CT) bilder eller magnetisk resonanstomografi (MRT) i en process som kallas co-registrering eller image fusion . De flesta PET skannar nu kombineras med CT-scanning för att skapa bilder som ger detaljerad anatomisk information om organ och vävnader. Resultat från PET /CT-scanning typiskt noggrannare diagnostisering och behandling information än PET-scan resultat ensam. PET och PET /CT-scanning används oftast för att diagnostisera och åter steg cancer, utvärdera hjärtmuskeln, och upptäcka hjärnan avvikelser. I samtliga fall, tolkning PET /CT och PET-scan resultat kan en mycket komplicerad process och bör i allmänhet reserveras för läkare och radiologer som har fått särskild utbildning i nuklearmedicin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.