Hur ofta ska jag se en gynekolog?

Många kvinnor undrar hur ofta de ska se en gynekolog, kvalificerad läkare eller sjuksköterska utövare. Svaret beror på en mängd olika faktorer, bland annat kvinnans hälsa profil och nivå av sexuell aktivitet.

De flesta familjeplanering intresseorganisationer rekommenderar att kvinnor ser en gynekolog (eller OB /GYN) om de planerar att bli sexuellt aktiva . För ungefär hälften av amerikanerna, innebär detta ca 16 år. Om du planerar att bli sexuellt aktiva, bör du se en gynekolog, husläkare eller sjuksköterska läkare först för att diskutera alternativ preventivmedel och säkra rutiner. När sexuellt aktiva, de flesta läkare rekommenderar att kvinnor får årligen hälsokontroller.

Om du inte har bedrivit någon form av sexuellt beteende (inte bara samlag), bör du planerar att se en gynekolog för första gången när du är 21 år gammal. Därefter är det rekommenderas att kvinnor med god hälsa, som inte är gravid bör se en gynekolog årligen.

Även American College för obstetrik och gynekologi (ACOB) i allmänhet rekommenderar årligen tentor, är denna rekommendation lossas för kvinnor över 30 år som har haft minst tre normala cellprov (en studie av en liten mängd av cervikal vävnad för att kontrollera för livmoderhalscancer). För denna grupp av kvinnan föreslår ACOB att kontrollera ups varannan eller var tredje år är tillräckligt. Cellprov kan göras oftare, men om en kvinna är sexuellt aktiva med fler än en sexuell partner, eller om kvinnans sexuella partner är aktiv med någon annan partner.

Naturligtvis, om du har problem eller problem med preventivmetoder, frågor menstruation, oförklarliga smärtor, eller andra frågor eller frågor bör du kontakta din läkare även om du nyligen haft en rutinmässig hälsoundersökning. Om du är gravid, ser du din gynekolog eller barnmorska på ett mycket oftare, särskilt som din graviditet förskott. Under de senaste månaderna, du lär känna din OB /GYN ganska bra med varannan vecka och sedan varje vecka besök för att kontrollera utvecklingen av graviditeten. Dessutom, om du blir gravid, bör du boka tid för att se dina OB /GYN eller familj genast läkare att ställa in regelbundna vård under graviditeten. Om du planerar att bli gravid bör du ha en check-up först.

Trots att kvinnor ofta tänker på gynekologi som rör graviditet och sexuell aktivitet, en årlig gynekologisk examen är viktigt av andra skäl. Den innehåller vanligtvis en kontroll av sköldkörteln för att utesluta sköldkörtelcancer, och ett bröst för att kontrollera om klumpar eller avvikelser. Dessa kontroller är lika viktiga, förebyggande hälsoåtgärder.

Kort sagt, bör du se en gynekolog om det uppstår problem, och en gång ett år efter sexuell aktivitet påbörjas, eller en gång om året efter att du är 21 . Du bör även besöka en OB /GYN, sjuksköterska läkare eller husläkare om du funderar på att ha sex för första gången, har haft din första sexuellt möte, vill bli gravid, tror du kan vara gravid, eller märker några oegentligheter i din bröst när du utför själva examen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.