Hur gör alkohol du berusad?

Det finns ett antal olika former av alkohol, varav de flesta anses vara dödliga gifter. I en form av alkohol som säkert kan förtäras av människor är etanol, och även det är en tvistefråga bland experter. Tidskrävande samtliga alkoholdrycker införs ett visst mått av ren etanol i ett system inte är lätt för att bearbeta dem i stora mängder. Den genomsnittliga friska levern, till exempel, kan bara behandla ett uns av etanol per timme, vilket är en mycket låg summa för en tung social alkoholiserade att förtära.

Så hur alkohol gör faktiskt känns berusad? Svaret ligger i karaktären av etanol och kroppens centrala nervsystem. När du tar din första drink av en alkoholhaltig dryck, 20% av etanolens når blodet genom magen. I genomsnitt får hjärnan sitt första ryck av etanol inom 30 sekunder efter intag. Det är kanske inte mycket av en träff, men den startar en kedja av händelser vilket gör att du känner dig berusad.

Etanol molekyler är mycket små, vilket innebär att de kan passera genom en barriär mellan blodet och hjärnan snabbt . När etanol molekyler når området i hjärnan som ansvarar för kontrollen av centrala nervsystemet, ett antal saker hända. Etanol betraktas som en depressiv, så när det kommer i kontakt med en viss signalsubstans som kallas gammaaminosmörsyra (GABA), orsakar det reaktionstiden mellan nervceller att sakta ner. I huvudsak har din hjärna bromsar misslyckades och "dirigenten", GABA, är nu alltför nedsatt för att ropa på hjälp. Detta är början av känsla berusade.

Under tiden har resten av etanol hade tid för att nå tunntarmen och går nu in i blodet. Mer etanol molekyler anländer i hjärnan och fortsätta att sänka eller fördröja de normala funktionerna i det centrala nervsystemet, inklusive delar av hjärnan som ansvarar för social försiktighet och gott omdöme. Det är därför som många människor förlorar sina hämningar och bli festens medelpunkt när berusade. Etanolen har effektivt neutraliserat hjärnans naturliga "inte gör det" strömbrytare.

Samtidigt som hjärnan försöker hantera denna nya berusad känsla, är levern arbetar övertid för att metabolisera eller omvandla etanol till en oskadlig form av socker. En frisk lever bara kan behandla en viss mängd etanol per timme, så den som dricker det blir ännu mer berusade som det beloppet fortsätter att flöda genom blodomloppet och in i hjärnan. Mer etanol i hjärnan innebär mer skador på centrala nervsystemet. Som dricker grad av ometaboliserat etanol stiger i hans eller hennes blodomlopp, den deprimerande effekterna bli mer uttalade. När en berusad dricker blod alkohol räknas (BAK) når en viss andel, vanligen runt. 07 till 0,09 procent etanol nivåer, då uppgifter som att köra bli olagliga eller allvarligt olämplig.

Så länge etanol förblir ometaboliserat i levern, kommer det centrala nervsystemet fortfarande inskränkas och den som dricker det kommer fortfarande känner sig berusade. Denna process av etanolen eliminerats från systemet skulle kunna fortsätta i timmar, beroende på det ursprungliga beloppet av alkoholhaltiga drycker konsumeras. Det är möjligt att konsumera tillräckligt med etanol leder till döden, antingen genom att kompromissa med det centrala nervsystemet bortom reparation eller genom kvävning på kräkas efter den naturliga kvävning reflex har utgått. BAC läsningar av 0,50 eller mer i allmänhet anses som livshotande.

Så småningom nivån för etanol i blodet bör minskas avsevärt och signalsubstanserna i centrala nervsystemet kommer brand i sin normala takt. En återvinna dricker inte längre känna sig berusade inom 24 timmar eller så av hans eller hennes första drink. Uttorkning och andra faktorer kan skapa en smärtsam känsla känd som en baksmälla, men åtminstone den som dricker det centrala nervsystemet inte längre är alltför nedsatt att göra sitt jobb ordentligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.