Hur blir jag en benmärg givare?

För de flesta människor finns det några inledande steg som krävs för att bli en benmärg givare. Om inte donera direkt till en känd familjemedlem eller vän, är vägen att följa denna väg genom att gå ett register, som kan användas för att hitta donatorer att genetiskt matcha de behövande. Register mellan olika regioner och på platser som USA kan finnas stat, landsomfattande och till och med militära register som medborgarna kan registrera dig. Nationella evenemang som den nationella Marrow Donor programmet erbjuder även online-registrering för att starta processen.

De flesta benmärg givare register har en lista med hälsa, friskvård och kriterier ålder att människor måste uppfylla för att betraktas. Det är ovanligt att människor under för samtycke, normalt 18 år gammal, att få delta i ett register. Cut-off ålder för deltagare är normalt cirka 60 år gammal. Vissa hygienkrav som diagnostik av Hepatit B eller C, eller av hiv och eventuellt andra autoimmuna sjukdomar kan påverka möjligheten att registrera sig. Ansedda matchande företag tenderar att vara tydlig om vilka villkor de kommer eller inte kommer att tillåta, inte ens definiera övre gränsen för godkänt body mass index (BMI) för dem som är intresserade av att delta.

Att ge en person inte har ett undantag för tillstånd, kan nästa steg vara recension med en läkare eller arbetstagare vid en match centrum för att bekräfta stödberättigande. Om detta är positivt, brukar folk ombeds att ge en liten blod-eller vävnadsprov som används för att fastställa genetiska typ den potentiella benmärgen givare. Detta prov bidrar till att matcha människor med de som behöver märg donationer.

När det behövs, en person vars kontaktinformation har förklarat samma, skulle kunna vara beställt för en benmärg donation. Ibland är en person i perfekt hälsa aldrig frågat, och det är oftast på grund av genetiska typ liknar många andra givare. Å andra sidan kan de med mindre vanliga anor och genetiska typ hitta de har en ansökan eller mer än en. Det är så mycket svårare att hitta matcher för människor i större variation i arv.

I de flesta benmärgen givare matchande system tar emot en givare inte någon form av lön för sina tjänster och bör förstå risker, som är ganska minimal, donation. Givare har också möjlighet att inte donera om de vill, beroende på varje omständighet. Faktiskt enda sättet en person blir en benmärg givare är om märgen behövs, god hälsa fortsätter är kontaktuppgifter tillförlitlig, och om personen samtycker i alla skeden av processen.

Det bästa sättet att komma igång är att hitta en lokal eller nationellt register. Många av dessa är online och har bra FAQ (Frequently Asked Questions). Genom att titta på register krav kan folk avgöra om de uppfyller dem, och om inte, huruvida det finns andra register som kan ha olika bedömningar nivåer. Efter att ha funnit en lämplig matchning program kan man registrera sig och börja hoppas att de en dag kanske kan erbjuda denna livräddande gåva till andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.