Får jag ta kalciumtillskott?

särskilda grupper av människor gynnas av kalciumtillskott, särskilt om de inte kan få kalcium som en del av deras vanliga kost. Andra grupper av människor skall inte omfattas av kalciumtillskott. Faktum är att komplettera kosten med kalciumtillskott kan göra mer skada än nytta i vissa fall.

För många en kost rik på mjölkprodukter ger mer än tillräckligt med kalcium, och så länge mejeriprodukter innehåller en del fett, som i 1 eller 2% mjölk, bör kalcium vara lätt absorberas. Nonfat mjölk, även kallad skummjölk, inte innehåller tillräckligt med fett för att absorbera kalcium effektivt. Istället är fettsnål mjölk rekommenderas för vuxna och barn över 5 års ålder.

En del tror att nästan alla människor bör ta en kalcium komplettera, eller äta en kost rik på kalcium. Visst, barn behöver adekvat kalcium utbudet, som bidrar till att skapa friska ben och minskar risken att utveckla osteoporos senare i livet. Gravida kvinnor behöver också kalcium och ammande mödrar brukar kräva mest.

Kvinnor i övre fyrtioårsåldern till början av femtiotalet bör, liksom, ta kalciumtillskott om de inte får tillräckligt med kalcium i sin kost, som detta kan hjälpa fördröjning osteoporos. Män kan också, ehuru sällan, utveckla osteoporos senare i livet, och kan dra nytta av kalciumtillskott.

I USA varierar det rekommenderade dagliga intaget (RDI) för kalcium med varje grupp. Vuxna och ungdomar bör i allmänhet få mellan 800-1200 mg kalcium per dag. Gravida och ammande kvinnor behöver mellan 1200-1500 mg kalcium per dag. Barn i åldern på fyra till åtta borde få ungefär 800 milligram kalcium per dag och barn från nyfödda till tre års ålder bör få ca 400-800 mg per dag.

Frågan kvarstår om vem som måste ta kalciumtillskott. En åtta ounce (226,79 g) glas lowfat mjölk, till exempel, för cirka 300 mg kalcium. Om ett fem år gammalt barn dricker tre glas mjölk om dagen, han eller hon inte behöver i allmänhet kalcium tillskott. Yngre vuxna och ungdomar skulle även få sina kalcium behov tillgodosedda med tre glas mjölk om dagen. För dem som är laktosintoleranta, innehåller yoghurt ungefär lika mycket kalcium per uns och tenderar att vara mycket lättare att smälta.

Den gravida kvinnan, å andra sidan kanske behöver fem glas mjölk om dagen för att möta kalcium behov. Den postmenopausala kvinnan kräver ungefär samma. I dessa fall kan kalciumtillskott vara till hjälp, eftersom de flesta människor inte konsumerar så mycket mjölk varje dag.

Laxen är också rik på kalcium. En tre ounce (85,04 g) tjänstgör innehåller ca 300 mg kalcium. Fyra uns (113,39 g) av tofu innehåller omkring 150 mg kalcium. Dessa livsmedel och andra kan hjälpa lägga till den dagliga mängden kalcium en äter.

Det finns några grupper av människor som bör inte ta kalciumtillskott. De som har höga nivåer av kalcium i blodet kan löpa risk för hälsofrågor om de tar mer kalcium. Vissa människor ackumuleras också kalcium i njurarna eller urinblåsan, vilket kan orsaka stenar till formen. Dessa människor behöver i allmänhet att minska deras kalciumintag för att förhindra uppkomsten av njur-eller stenar i urinblåsan.

De som tar tetracykliner inte bör ta kalcium tillskott inom två timmar efter en tetracyklin dos. Detta kan störa mekanismerna för detta antibiotikum och göra den ineffektiv. Flera hjärta läkemedel innebär också att undvika kalciumtillskott. Dessa inkluderar digitalis, dilantin och gallium nitrat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.