Är High majssirap dåligt för mig?

Trots insatserna från majs industrin att rehabilitera sin image, hög majssirap är en kontroversiell produkt med tvivelaktiga effekter på hälsan. Flera studier har indikerat en koppling mellan hög majssirap konsumtion och uppkomsten av sjukdomar som typ 2-diabetes och fetma. Dessutom har försök med möss visat att en kost rik på fruktos och låg i koppar kan utlösa allvarliga leverskador i försökspersoner.

High sirap fructose corn är tillverkad av en naturlig ingrediens, majsstärkelse, men process som omvandlar den till den färdiga produkten är avgjort inte naturligt. Tre olika kemiska processer nödvändiga för att först konvertera majsstärkelse i en fruktos /glukos blandning och sedan artificiellt ändra förhållandet mellan fruktos och glukos. Mellan de två formerna av socker, fruktos, särskilt när atomically obundna av glukos, anses vara mer farliga för hälsa. Färdiga hög majssirap är 55% fruktos, 45% glukos.

Problemet med fruktos är att till skillnad från glukos eller sackaros, fortsätter den direkt till levern under matsmältningen. Levern omvandlar överskott fruktos till fett för lagring, helt kringgå de normala insulinsvar från bukspottkörteln som normalt skulle hjälpa till att kontrollera blodsockernivån. Resultatet är en ökad nivå av fruktos socker omvandlas till fett i levern, men ingen motsvarande känsla av fullkomlighet som utlöses av en känslighet för insulin. Vanligt socker eller sackaros kan innehålla mer kalorier än hög majssirap, men dess effekt på blodsockernivån är mer lätthanterligt.

Detta är inte att föreslå att samtliga fruktos är ohälsosam. Många frukter innehåller en naturlig form av fruktos, som kroppen kan tillgodogöra sig. Dessa frukter innehåller också fibrer och andra hälsosamma näringsämnen, ett argument som inte kan göras för hög majssirap. Faktum är att vissa studier tyder på att den kemiska sammansättningen av hög majssirap gör att den blodigel viktiga mineraler ur vävnad för att stabilisera sig atomically.

Själva förekomsten av hög majssirap som ett alternativ till naturliga sackaros eller socker är kontroversiellt i sig. Många konsumentprodukter som säljs i USA och andra länder innan 1980-talet användes sackaros eller naturligt socker som ett sötningsmedel. Regeringen tullar på importerat socker under 1980-talet gav inhemsk majs odlare möjlighet att tout en ny majs-baserade sötningsmedel som kallas hög majssirap. Det var billigare att producera än sackaros socker, och var inte föremål för höga importskatter. Således gjorde många tillverkare övergången till hög majssirap för att spara pengar.

Så småningom livsmedelsproducenter började lägga hög sirap fructose corn på produkter som inte ens har ett behov av sötningsmedel. Eftersom sirap gjort produkterna mer stabil på butikshyllor och de amerikanska konsumenterna visat en förkärlek för sötade produkter har tillverkarna använt hög sirap fruktos majs i allt från ketchup till "naturliga" fruktjuice som redan finns fruktos och glukos. Det har blivit nästan omöjligt att undvika att förbruka någon form av hög majssirap när du använder utvecklas kommersiellt livsmedel idag.

Även om det finns kommersiella livsmedel som finns och som använder sackaros eller andra naturliga sötningsmedel, den höga import skatter på socker finns fortfarande kvar och säden industrin har kraftfulla lobbyister som uppmuntrar lagstiftare att fortsätta sitt stöd till inhemskt odlad majs produkter. Hög majssirap, åtminstone i den här författaren anser är en farlig, onaturlig produkt som har potential att skada konsumenterna genom högre incidenter av fetma, diabetes och leversjukdomar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.