Vilka olika typer av kolesterol?

Majoriteten av litteratur som behandlar sambandet mellan förhöjt kolesterol och hjärtsjukdomar fokuserar på att göra en distinktion mellan "bra" och "onda" kolesterolet. Detta har lett till den allmänna uppfattningen att det finns två huvudtyper av kolesterol: hög densitet (HDL) och låg densitet (LDL). Dessa kategorier är ibland delas upp ytterligare och innehåller mycket låg densitet kolesterol (VDL) och andra fetter tillsammans kallas triglycerider. Dock är tanken att det finns olika typer av kolesterol faktiskt felaktig. I själva verket finns det bara en typ av kolesterol och det är varken bra eller dålig.

Kolesterol är ett fett som gjorts i kroppen av levern för att tjäna en mängd olika biologiska funktioner. Eftersom detta vax-liknande material kan hittas i praktiskt taget varje del av kroppen, kan det ses som det "lim" som binder celler tillsammans. Det används också vid tillverkningen av vissa hormoner och vitamin D, samt gallsyror att smälta maten. Då kolesterol är en fet, men det har en naturlig tendens att separera från blod, vilket gör det nödvändigt att liftar på ett stabilt ämne att navigera genom blodomloppet. För att uppnå detta uppdrag, skickar kroppen specialiserade proteiner som kallas lipoproteiner till taxi kolesterol till där det behövs.

dock inte kolesterol inte bara låset på förbigående proteiner. I själva verket tvärtom sker. Som proteiner in i bilden, surround de kolesterolet molekyler att bilda en sköld som för att hålla fettet säkert intakt. När stuvat på detta sätt, de proteiner som cirkulerar sedan i blodet, som transporterar kolesterol tillsammans med dem. Den "Bussarna" inrättats för att underlätta denna process kallas kolesterol komplex.

Detta innebär att när det hänvisas till olika typer av kolesterol, vad som verkligen menas är det läge som kolesterol transporteras i blodet och dess destination. För övrigt, klassificering kolesterol antingen HDL eller LDL enkelt anger vilken typ av lipoprotein som transporterar ämnet och inte kolesterolet i sig eftersom alla kolesterol är den samma. I själva verket vara mest korrekt, dessa begrepp avser den typ av kolesterol som bildas komplexa när protein möter kolesterol. I detta avseende finns det tre olika typer av kolesterol komplex: HDL, LDL, och VDL.

Till exempel har hög densitet kolesterol kommit att kallas så eftersom den utgör ett komplex med hög densitet lipoproteiner. Men låga lipoproteiner bära kolesterol i större koncentration, medan mycket LDL-komplex innehåller ännu mer. Detta är hur kolesterol visas som bra eller dåliga. Eftersom LDL komplex innehåller mer kolesterol än protein, bidrar de till överskott kolesterol inlåning och utvecklingen av plack i artärerna. Däremot är bildandet av mer HDL vara gynnsam eftersom det tenderar att plocka upp strandsatta LDL och bär den tillbaka till levern för återvinning eller utsöndring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.