Vilka material används för att fylla tänder?

Det finns en mängd av material som används för fyllning av tänder i dag. Beslutet om vilket material som skall användas är oftast styrs av ett antal faktorer. Dessa viktiga faktorer är storleken på hålet som håller på att fyllas, den plats där tanden, kostnaden för patienten och estetiska preferenser.

silveramalgam har använts för att fylla tänder längre än något annat material. Det är en blandning av metaller inklusive silver, tenn, kvicksilver, koppar och zink. Tills för inte så länge sedan var detta det enda tillgängliga materialet för att fylla ut tänder. Men idag används det främst i ryggen tänderna där metallen färgen inte syns bra. Även med tillgång till många nya material för att fylla ut tänder, fortsätter denna förening som skall användas på grund av dess förmåga att utstå intensiva krafter som genereras genom att tugga rörelser, och på grund av dess överkomliga för patienterna.

Cast guld också används som fyllnadsmaterial tänder. Detta material har samma förmåga att motstå tugga och varar lika länge som silver amalgam. Vissa patienter tycker färgen på guld mer tilltalande än silver, även om det är dyrare.

Ett annat material som används för fyllning av tänder kallas komposit. Detta material består av en blandning av en organisk förening och partiklar glas från faktorer såsom kvarts och litium aluminium silikat. Den ekologiska makeup kan fyllningarna kemiskt för att knyta an till den återstående delen av tanden, vilket ger hållfasthet. Eftersom detta fyllnadsmaterial kan produceras i olika nyanser av vitt för att matcha patienter naturliga tänder är det oftast används för att fylla eller återställa tänder i främre delen av munnen som är mer synliga. Även detta material är mycket hållbart, det i allmänhet inte lika länge som en silveramalgam fyllning och kostar mer.

Keramik kan även användas för fyllning tänder när det är önskvärt att skapa en extremt naturlig tand utseende. Keramiska fyllningar är vanligen tillverkade av porslin. En fördel med detta material är att den inte färgas så lätt som andra tand färgade material. Men den nackdelen att det har en grövre yta och är mycket dyrare än andra kompositmaterial. Även om porslin material varar lika länge eller längre än andra sammansatta hartser, har det en tendens att vara mottagliga för sönderdelning och brott.

Utöver ovanstående material som används för fyllning av tänder, ett ämne som kallas glasionomer kan också användas. Detta ämne består av en kombination av akryl och en viss typ av glas. Det är vanligen används för fyllningar i barns tänder. En viktig aspekt av att fylla tänderna med glas ionomers är att materialet släpper fluor i tanden för att förhindra mer förfall. Nackdelar med detta material är att det inte är så stark som komposit, det är mindre hållbara och kan fraktur. Även om de första kostnaderna är jämförbara med komposit fyllningar, glasionomer fyllningar varar inte lika länge.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.