Vilka är symtomen på njursvikt?

tecken och symtom på njursvikt inkluderar en minskning av urinproduktionen, vätskeretention, svullnad, trötthet, andfåddhet, trötthet och i allvarliga fall, bröstsmärta, kramper eller koma. Även en minskning av urinproduktionen är ett vanligt tecken på njursvikt, kan det vara en markant minskning. Vätskeretention är den mest märkbara tecken på njursvikt, och svullna fötter, vrister eller ben till följd av vätskeansamling i allmänhet är uppenbar.

Njursvikt uppstår när njurarna förlorar sin förmåga att ta bort överflödig vätska och avfall från blodet. Njursvikt kan inträffa plötsligt som en följd av trauma eller skador, efter en komplicerad eller omfattande kirurgi eller när blodflödet till njurarna störs. Detta kallas akut och ofta händer att patienter som redan sjukhus. I motsats till kronisk , som sker gradvis över tiden som en sekundär följd av en primär sjukdom eller tillstånd, akut njursvikt är reversibel.

Njursvikt kräver läkarvård. Om tidiga tecken på njursvikt passerar obemärkt, börjar avfall för att bygga upp i kroppen och kan vara dödlig. Om en person som är diabetiker, har högt blodtryck, har haft senaste större operation, eller har haft ett värmeslag slutar med urinproduktion eller börjar behålla vätska, han eller hon skulle se en läkare så snart som möjligt.

Behandling av njursvikt innebär att behandla någon bakomliggande tillstånd som kan skada njurarna, och sedan behandla symtomen på njursvikt medan njurarna läka. I de flesta fall är en förändring i matvanor behövs. I vissa fall, dialys, vilket är ett sätt att avlägsna överskott gifter ur kroppen mekaniskt, kan vara nödvändig. Dialys kan vara tillfälliga för akut njursvikt, men kronisk njursvikt kan kräva livslång dialys om en njurtransplantation misslyckas eller inte är ett alternativ. Om du misstänker skador på njurarna eller har tecken på njursvikt, bör du tala med din husläkare eller beställa tid hos en nephrologist, som är en läkare som är särskilt utbildade för att hantera diagnostik och behandling av njursjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.