Vilka är symtomen på Borrelia?

allvarligt medicinskt tillstånd som kallas borrelios orsakas av bett av en infekterad fästing, men inte alla obehandlade fästingbett leda till borrelios. Många gånger symptomen på borrelia härma andra sjukdomar, inklusive influensa, fibromyalgi och allmänna trötthetssyndrom. Offer för infekterade fästingbett inte alltid närvarande med alla kontrollampa symptom på borrelia också, göra en korrekt diagnos är mycket svår utan särskilda tester. Allmänna symptom på borrelia, åtminstone i dess tidigaste skede, omfatta allmänna trötthet, värk i kroppen, svullna lymfkörtlar, feber, frossa, huvudvärk och stelhet i lederna. Dessa symtom ofta misstolkas som biverkningar av influensa.

borrelios faktiskt har tre olika stadier av utveckling, vilket innebär att symptom på borrelia i sitt tidigaste skede kanske inte matchar symtom i mitten eller sena stadier . Det första steget anses vara "tidig lokal," och börjar med fästingbett själv. Den ursprungliga bita går ofta obemärkt, den skadelidande kan tro att det är en typisk bett av en mygga eller en mindre stick. De första symptomen på borrelia i ett tidigt lokaliserad skede skulle kunna omfatta influensaliknande symtom och en distinkt utslag som kallas en erythema migrans , som ofta beskrivs som en mitt i prick utslag på grund av dess cirkulära mönster runt bettet område .

Efter ungefär fyra veckor, träder obehandlad borrelia sin andra fas, som kallas "spridas tidigt" skede. När borrelios blir spridas, sprider smittan till andra delar av kroppen. Symtom på borrelios under detta steg blir mer kroniska och märkbara, även om en feldiagnos är fortfarande möjligt att utan särskilda tester. Den ursprungliga utslag område kan spridas till andra delar av kroppen. Muskelsvaghet och trötthet blir allt tydligare, tillsammans med stickningar i extremiteterna och en oförmåga att kontrollera vissa ansiktsmuskler. Starkare huvudvärk är vanligare, och vissa sjuka upplever svårigheter med minne och tal. Hjärtklappning och konjunktivit, eller rosa ögon, har också varit kända för att utveckla under sprids scenen.

Om borrelios förblir obehandlade eller odiagnostiserade efter 4 månader, det i allmänhet går in i "sent ihållande" skede. Symtom på borrelios under detta sista skede kan fysiskt och psykiskt invalidiserande. Ett tillstånd som kallas Bells pares kan orsaka åtminstone delvis förlamning av lidande ansiktsuttryck nerver. Svullnad och inflammation i stora leder kan utlösa svår smärta, samt patientens allmänna känsla av trötthet ofta eskalerar till svår nivå. Ett tillstånd som kallas kronisk Lyme artrit utvecklar ibland under sjukdomens sena långlivade skede. Neurologiska problem som minnesförlust, humörsvängningar och sömnstörningar också kan bli kroniska under slutet av ihållande stadium av borrelios.

Lyckligtvis finns det vårdpersonal som har fått specialutbildning i diagnos och behandling av borrelios. Om ett offer för ett infekterat fästingbett är korrekt diagnosen borrelia, en aggressiv vårdplan genomförs av en kunnig läkare bör hjälpa honom eller henne att undvika eller minska effekterna av de sprids och sena ihållande stadier av sjukdomen. Den som misstänker att exponering för en fästing bör granska sig själv för en distinkt cirkulär utslag, särskilt längs hårfästet eller utsatta områden av huden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.