Vilka är symtomen av järnbrist?

Järn är ett essentiellt näringsämne för människor, liksom för många andra former av liv. Hos människor, det hjälper reglera cellandningen, ger den huvudsakliga källan till energi för många olika celltyper i kroppen för att utföra sitt arbete. Det är också en viktig del av röda blodkroppar, som ger syre till alla delar av kroppen och återgå koldioxid till lungorna för utandning. Järn hjälper även lagra syre i muskelceller.

När man inser hur viktigt järn är för människors liv, kan det bli klart att en brist på detta näringsämne kan orsaka allvarliga problem. Kanske den mest kända symptomet på järnbrist, och de mest kritiska är järnbristanemi, där benmärgen inte har tillräckligt med järn för att producera hemoglobin som går upp till friska röda blodkroppar. Som ett resultat producerar benmärgen hos en person som lider av järnbristanemi färre och mindre röda blodkroppar än en frisk person. Så småningom kan detta leda till minskad syretillförsel till organ och leder organsvikt och död.

Järnbrist kan orsakas av kraftig blödning, otillräckligt intag av järn, eller en diet eller medicinska problem som stör kroppens upptag av järn. Kvinnor är tio gånger så stor risk som män att utveckla detta tillstånd på grund av blodet förlorade under menstruation. Järnbristanemi är slutet skede av järnbrist, men problematiska symptom kan uppstå redan innan anemi slår igenom Sådana symtom alltid ska tas på allvar och diskuteras med din läkare, eftersom järnbristanemi kan vara livshotande och kan förebyggas med tidig behandling.

Några symtom på järnbrist är trötthet, yrsel, muskelsvaghet, irritabilitet, en mycket blek utseende och pica-en ätstörning där den drabbade längtar andra varor än livsmedel som lera eller krita. Utöver dessa symptom kan fullskaligt anemi närvarande även med håravfall, andfåddhet, svimning, förstoppning, hjärtklappning, ringningar i öronen, visuella hallucinationer, förnimmelser av domningar eller brinna, och sällan, sömnapné.

Järnbrist kan förebyggas i många fall med en riktig kost eller med hjälp av järntillskott, såvida det inte beror på malabsorption. Järnrik mat inkluderar kött av alla slag, gröna bladgrönsaker, bönor och tofu. Alltid diskutera eventuella hälsoproblem eller planerade förändringar av din kost med din läkare. Denna artikel är inte avsedd som en vägledning för diagnos.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.