Vilka är riskerna med höga kreatin nivåer?

Kreatin är ett kosttillskott för att öka prestationsförmågan. Kreatin har använts alltmer som ett substitut för steroider. Många som aldrig skulle röra steroider har hävdat att använda kreatin som ett prestationshöjande. Men som med många steroider, har höga kreatin nivåer i kroppen befunnits ha negativa effekter.

Kreatin är en aminosyra som naturligt förekommer i kroppen. Den produceras i levern och njurarna och används som energikälla av muskler och andra organ. Kreatin kan också härledas naturligt genom att äta visst kött, fågel och fisk. Endast kreatintillskott kan producera hög kreatin nivåer i kroppen.

Höga kreatinfosfokinas nivåer har visat sig förbättra idrottsprestationer när utbrott av energi krävs. I kosttillskott används i sporter som tyngdlyftning, löpning, brottning och hockey. Det brukar tas som ett piller eller pulver som kan blandas med sportdrycker.

Skaparna av kreatintillskott hävdar att höga kreatin nivåer bränsle muskler. Tillägget har funnits i ungefär 12 år och kan köpas i hälsokostbutiker och på nätet. Till skillnad från många steroider, är kreatin inte olagligt. Enligt hälso-och idrottsområdet tjänstemän, biverkningar av kreatin kan vara muskelkramper, uttorkning, och illamående.

En annan bieffekt av hög kreatin nivåer är främre facket tryck. Detta visas som täthet i vaden och /eller skenor smalbenet. Andra noterade biverkningar av höga kreatin nivåer omfattar diarré och tårar på ligament.

Enligt färsk statistik har försäljningen av kreatin ökat med 730% under de senaste tio åren. Även kreatin är lagligt och enkelt att köpa, vissa problem har dykt upp om innehållet i kosttillskott. Hälso-tjänstemän har sagt att minst 25% av dessa kosttillskott är spetsad med ämnen som inte är noterade på förpackningen.

Grupptryck är en av anledningarna till att kreatin är en så stor säljare. Trycket att tävla och vinna i dagens samhälle, oavsett vad det kostar, har varit en stor faktor i den ökade försäljningen av dessa tillskott. Kreatin har använts i tävlingsidrott på universitetet och gymnasienivå. Konkurrenter med höga kreatin nivåerna har konstaterats vid nästan varje sport nivå från amatör till proffs.

Många atletisk tränare är väl medvetna om att eleverna använder dessa kosttillskott för att förbättra deras förmåga. En färsk studie från Blue Cross visade att en miljon människor i åldern 12 till 17 har använt kosttillskott som ökar deras idrottsprestationer. Den långsiktiga inverkan av hög kreatin nivåer har ännu inte fastställts.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.