Vilka är de vanligaste ögonsjukdomar?

Det finns många typer av ögonsjukdomar och villkor. Bland de vanligaste diagnostiserade är konjunktivit, glaukom, diabetesretinopati och åldersrelaterad makuladegeneration. Vissa ögonsjukdomar är bara irriterande och obehagligt. Andra däremot, är tillräckligt allvarliga för att orsaka skador på ögat och med blindhet.

Konjunktivit är bland de vanligaste sjukdomar som påverkar ögat. Detta villkor gör det drabbade ögat blir rött, inflammerad och kliande. Det kan också orsaka ögonlocken svälla och avger ett utsläpp. Vissa personer upplever också en Scratchy känsla i deras ögon och smärta när ögonen utsätts för starkt ljus. Konjunktivit kan orsakas av ett virus, bakterier eller allergi. Beroende på vilken typ av konjunktivit, kan behandling omfattar antibiotika, antihistaminer och åtgärder som syftar till att hålla patienten bekvämare.

Glaukom är en grupp sjukdomar som kännetecknas av skador på nerven i bakre delen av ögat, som kallas synnerven. Dess överdrivet tryck orsakas ofta av en onormal mängd trycket inne i patientens öga. Tyvärr glaukom skadestånd vision, och är bland de vanligaste orsakerna till blindhet. Det finns ingen bot för glaukom, men tidig behandling kan bidra till att förhindra eller fördröja skador på synen. Behandling kan inkludera medicinska ögondroppar, medicinering för att sänka trycket i ögat, eller kirurgi.

för diabetiker, är en av de möjliga komplikationer av problem med blodsocker diabetesretinopati. Detta ögonsjukdom präglas av skadade blodkärl i ögonen. Som diabetesretinopati fortskrider kan nya blodkärl växer över näthinnan, den vävnad som linjerna insidan av ögat. Ärrvävnad kan bilda grund av denna nya tillväxtområden, vilket gör att näthinnan lossnar från ögat. Utan behandling, som kan omfatta användning av laser för att täta skadade blodkärl och bli av nya blodkärl tillväxt, orsakar denna sjukdom blindhet.

När människor åldras kan de vara mer benägna att utveckla åldersrelaterade makuladegeneration, en av de främsta orsakerna till blindhet hos människor som är 60 år eller äldre. Åldersrelaterad makuladegeneration orsakar gula fläcken celler att dö, vilket leder till förlust av synen. Gula fläcken är en särskilt känslig del av näthinnan och ansvarar för central syn. För vissa människor, fortskrider åldersrelaterad makuladegeneration så långsamt att de inte märker betydande förlust av syn, men andra erfarenheter snabb progression och uppenbar förlust av synen. Läkare kan inte bota makuladegeneration, men de kan utnyttja behandling, såsom laserkirurgi, antioxidanter, och injicerbara läkemedel, att sakta ner och förhindra förlust av synen.

Det är viktigt att notera att många ögonsjukdomar inte orsakar symtom i ett tidigt skede. Andra kan orsaka tidiga symptom som inte verkar hota nog att se en ögonläkare. Men det finns vissa ögonsjukdomar som leder till synnedsättningar, och fånga vissa ögonsjukdomar tidigt kan förhindra eller bromsa synnedsättning. Som sådan är det viktigt att se en ögonläkare för regelbundna kontroller samt helst synförändringar uppstår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.