Vilka är de vanligaste födoämnesallergier?

Födoämnesallergier är ett växande problem i utvecklade länder och utvecklingsländer. Även människor kan vara allergisk mot någon mat, vissa livsmedel är mer benägna att utlösa allergiska reaktioner än andra. Följande livsmedel som är ansvariga för en majoritet av födoämnesallergier i USA.

En av de vanligaste födoämnesallergier i amerikanska barn är komjölk. En mjölkallergi är vanligen riktad mot mjölkproteiner, särskilt vassle och kasein. De flesta barnen kommer att växa ifrån en mjölkallergi med den tid de är fem år gamla.

Ägg är en annan vanlig mat allergi. Även om de flesta av ägget allergier riktas mot de protein i äggvita, vissa individer är allergisk mot en äggula och en del människor är allergiska mot båda. En majoritet av barn kommer att växa ett ägg allergi från fem års ålder, men de kommer att ha en ökad risk att utveckla astma och nasal allergier när de blir äldre.

Soja är en annan av de gemensamma födoämnesallergier som är mer typiska hos barn än hos vuxna. Soy allergier brukar kvävas i unga år och kommer sällan orsaka en livshotande reaktion. Vete allergier, å andra sidan kan orsaka smärtsamma allergiska reaktioner hos både barn och vuxna. Även barnen normalt växer ifrån denna allergi i tidig ålder, är de som utvecklar en vete allergi som vuxen fast med det resten av livet.

Peanut allergier är den vanligaste orsaken till livsmedelsburna dödsfall. Peanut proteiner verkar vara mycket skickliga på att provocera vissa människors immunsystem i en dödlig attack. Eftersom bara ett fåtal barn växer ifrån en jordnötsallergi, är det en av de vanligaste födoämnesallergier hos vuxna. Jordnötter är faktiskt en balja, kan så många människor med jordnötssmör allergier äta nötter som pekannötter och valnötter. Träd muttern allergier kan också vara allvarliga, dock, och återigen mindre risk att kvävas än andra vanliga födoämnesallergier såsom soja, ägg och mjölk. Dessutom personer som är allergiska mot en typ av träd mutter med stor sannolikhet vara allergisk mot andra nötter.

Seafood allergier både fisk och skaldjur. Barn är inte sannolikt att växa ur dessa allergier, så det är en annan vanlig allergi hos vuxna amerikaner. En allergisk reaktion mot fisk och skaldjur kan vara mycket högt, även orsaka livshotande reaktioner. En majoritet av personer som är allergiska mot skaldjur inte är allergisk mot fisk och vice versa. Men människor som är allergiska mot en typ av skaldjur har en hög risk att bli allergisk mot andra skaldjur.

Alla dessa gemensamma födoämnesallergier gör att människor får en allergisk reaktion när deras immunsystem överreagerar på proteinerna i maten. Vanliga tecken på en födoämnesallergi inbegriper hudutslag, nästäppa, nysningar, klåda eller rinnande ögon, nässelutslag, kräkningar och röda, kliande hud. Mer allvarliga symtom är en åtstramning i halsen, heshet och väsande andning.

En del personer kan till och med få en allergisk reaktion som omfattar mer än en kropp system. Denna reaktion kallas anafylaxi, och det kan leda till att tunga eller svalg sväller, till luftvägarna ihop sig, blodtrycket sjunka plötsligt och en förlust av medvetandet. Anafylaxi kan vara dödlig om den inte behandlas mycket snabbt.

Om någon är allergisk mot en viss mat, då maten måste undvikas vid alla tidpunkter. Även om detta kan låta enkelt, många av de vanligaste födoämnesallergenen dolda i övriga ingredienser. Det är viktigt för människor med födoämnesallergier att bli experter på att läsa livsmedelsetiketter. FDA kräver tillverkarna av förpackade livsmedel till listan på etiketten att det innehåller någon av de vanliga födoämnesallergier i den här artikeln.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.