Vilka är de tecken på låg magsyra?

Låg magsyra ger ett tillstånd som kallas hypochlorhydria, medan achlorhyrdia är en total brist på magsyra. Låg magsyra är ofta ett sekundärt symptom på ett annat tillstånd, men det kan också vara följden av användning av antacida, från strålbehandling som riktar sig till magen, eller av komplikationer av gastric bypass operation. Riskerna för låga magsyra är okända, men tillståndet kan leda till en ökad risk för magcancer.

magsyra är en mycket viktig del av matsmältningssystemet. Den upprätthåller ett lågt pH i magen, som aktiverar frisättningen av enzymet pepsin för att bryta ner proteiner i kosten. Dessutom hjälper magsyra för att förhindra tillväxt av bakterier som inte kan överleva i en mycket sur miljö.

En person som lider av låg magsyra kan ge olika symptom från många liknande dem på sura refluxsjukdom. Sådana symtom är smärta eller svårighet att svälja, uppstötningar, illamående, halsbränna och kraftig salivavsöndring. Låg magsyra kan också bidra till onormal bakterietillväxt i mag-tarmkanalen och orsaka symtom som diarré och malabsorption av näringsämnen och vitaminer. Risken för vissa bakteriella infektioner ökar, bland annat Vibrio vulnificus , en nära släkting till kolera som ofta hittas i skaldjur.

Några av de sjukdomar som kan orsaka lågt magsyra är autoimmuna sjukdomar där celler som ansvarar för produktionen av magsyra är riktade, VIPoma, en pankreas tumör som utsöndrar vasoaktiv intestinal peptid (VIP), magcancer, perniciös anemi, Helicobacter pylori infektion, och sällsynta sjukdomar inklusive medfödda mucolipidosis. Om du upplever något av symptomen på låg magsyra, är det viktigt att besöka en läkare så snart som möjligt, oavsett om ni känner att någon av de riskfaktorer som gäller för dig. Gastrointestinala symtom som de som orsakas av låg magsyra är inte bara obehagligt, men kan vara extremt farligt också. Låg magsyra är bara ett av många tillstånd som kan orsaka gastrointestinala symtom, och det är ofta bara ett symptom sig av något mer allvarligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.