Vilka är de olika typerna av skallskador?

en huvudskada är en av de ledande dödsorsakerna för barn och vuxna i hela världen. Det kan orsakas av en enkel slå eller stöta på huvudet, eller ett mer allvarligt trauma, t. ex. en bilolycka. Symptomen vanligtvis bygger på typ och svårighetsgrad av skallskada. De vanligaste typerna av skallskador är hjärnskakningar, frakturer skalle och intrakraniella hematom. För att avgöra vilken typ av skada en person har, brukar han skall undersökas av en läkare.

hjärnskakningar är kända som en mindre hjärnskada. Vuxna och barn får ofta en hjärnskakning efter att ha visat sitt huvud under en nedgång, cykel olycka, mindre bilolycka, eller sport aktivitet. Symtomen inkluderar huvudvärk, förvirring, förlust av medvetandet, minnesförlust, och kräkningar, som kan löpa ett par dagar eller veckor. Normalt läkarna behandla en hjärnskakning rekommenderar att patienten vistas utanför sina fötter, vila mycket och kan ordinera läkemedel för symptomen.

skalle frakturer uppstår när det är ett brott eller fraktur i skallen ben. Det finns fyra typer av skalle frakturer, som är linjär skalle frakturer, diastatiska skalle frakturer, deprimerad skalle frakturer och basilaris skalle frakturer. Den allvarligaste skallfraktur är basilaris skallfraktur. Vid svårare frakturer, kan en person få allvarliga huvud smärta, inte kunna gå eller balans, eller kan vara i koma. En natt eller långvarig vistelse på sjukhus ofta krävs för många människor som har denna typ av skallskada.

Intrakraniell hematom vanligtvis kallas blodproppar i hjärnan. Blodproppar kan uppträda i olika områden i hjärnan. Om koagel hittades inne i skallen och på toppen på hjärnan, kallas det en epidural hematom. Om koagel hittades inne i skallen och utanför hjärnan, kallas det en subduralblödning hematom. Denna typ av skallskador vanligtvis är svår eftersom om den inte behandlas kan den leda till döden.

Alla typer av skallskador vanligtvis kan orsaka kortsiktiga eller långsiktiga symtom eller skador. Flera åtgärder kan vidtas för att förhindra skallskador. Till exempel bör både vuxna och barn hjälm när man rider cyklar eller motorcyklar. I händelse av en bilolycka, bör samtliga passagerare använda säkerhetsbälte i alla lägen. Genom att träna bra åtgärder huvud säkerhet, kan skallskador reduceras hela världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.