Vilka är de olika typerna av Neck Lump?

Det finns flera olika typer av halsen klumpar, med orsakerna varierar i svårighetsgrad från mild till livshotande. Den vanligaste typen av halsen klump är en svullen lymfkörtel, som kan ha en mängd olika orsaker, bland annat bakterier eller virus infektioner och även cancer. Andra typer av halsen klumpar inkludera dem som orsakas av svullna spottkörtlar precis under käklinjen, klumpar i halsen muskler eller som orsakas av en förstorad sköldkörtel. En hals knöl kan också cystisk när den är i huden eller strax under huden.

lymfkörtlarna finns över hela kroppen som en del av immunförsvaret, och kan identifiera och bakterier strid, bakterier och andra okända celler. Lymfkörtlar i halsen, också känd som cervikala lymfkörtlarna, är indelade i åtta sub-typer, beroende på deras placering. Dessa inkluderar submandibularis lymfkörtlar, som ligger under hakan på båda sidorna, submental lymfknutor, fann under hakan, och jugular lymfkörtlar, som ligger över och under sternocleidomastoideus musklerna (SCM) på båda sidor av halsen.

De övriga typerna är den bakre cervikala lymfkörtlarna, som ligger i en linje bakre till SCM och framför trapezius, och suboccipital lymfkörtlar fann mellan halsen och nacken. Beläget bakom öronen, är postauricular noder också, liksom preauricular lymfkörtlar, som finns framför öronen. Andra är ingår supraklavikulära lymfkörtlarna, som ligger i de ihåliga ovanför nyckelbenet.

Vanliga orsaker till livmoderhalscancer lymfkörteln utvidgningen kan omfatta STREP hals, tonsillit och bakteriell faryngit. Mindre vanliga orsaker till svullna hals noder kan Cat Scratch sjukdom, tuberkulos och cancer. Maligniteter som kan orsaka livmoderhalscancer lymfkörtel svullnad är leukemi, Hodgkins lymfom, non-Hodgkin lymfom och mun cancer.

Precis cervikala lymfkörtlarna, kan spottkörtlar som producerar saliv i munnen och halsen, även sväller som svar på en infektion eller malignitet och resultera i halsen klumpar. En spottkörtel sten eller obstruktion är en ytterligare orsak till en påtaglig hals klump. Påssjuka, en smärtsam utvidgning av salivkörtel orsakats av en smittsam virusinfektion som kan förekomma i ett liknande sätt.

Thyroid sjukdom eller cancer i sköldkörteln kan orsaka en isolerad hals knöl, klumpar flera eller lämna hela halsen helt svullen. Grave's sjukdom, en autoimmun tillstånd som kännetecknas av hypertyreos, eller en överaktiv sköldkörtel, kan också orsaka en godartad svullnad av sköldkörteln, kallas struma. Goiters kan också orsakas av en jodbrist, eller orsaken kan vara okänt.

En hals klump kan cystisk i naturen, om den är belägen i huden eller strax under huden. Den vanligaste typen av cysta i nacken är en sebacious cysta, som givetvis är en säck under huden med en fet eller ost-liknande ämne. Likaså godartad, en hals klump kan orsakas av en skada i nacken muskel självt eller av torticollis, en genetisk störning som kan leda till en vriden hals. Alla hals knöl bör utvärderas av en läkare för att utesluta möjligheten av ett mer allvarligt problem, såsom cancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.