Vilka är de olika herpestecken?

Herpes är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av herpes simplex virus. Sjukdomen oftast visar sig på en persons mun eller könsorgan, i form av kliande bulor, öppna sår och blåsor. Förutom de märkbara och ofta smärtsamma blåsor och sår, kan herpes symtom är svullna lymfkörtlar, överdriven trötthet, muskelvärk, och svår urinering. Det finns för närvarande ingen vaccination mot herpes simplex virus och det finns inget känt botemedel för att handikappade personer, men läkemedel kan förskrivas av specialistläkare för att lindra herpes symtom.

Herpesviruset tar två huvudformer, HS1 och HS2. Människor som kontraktet HS1 lider ofta av herpes utbrott vid eller nära munnen. Svårighetsgraden av HS1 symptomen varierar från person till person, även om många människor upplever smärtsamma sår på läppar och insidan av munnen, vanligen kallat munsår eller feber blåsor. Förutom utseendet på dessa sår kan en muntlig herpes symtom är svullna körtlar i halsen, irriterad tandkött, feber och muskelvärk. Eftersom herpes försvagar immunsystemet, många människor med viruset blir mer mottagliga för att fånga förkylningar.

HS2 hänvisar till genital herpes, vilket kan leda till smärtsamma förändringar inuti, på och kring en persons könsorgan. Personer med HS2 kan uppleva smärta vid urinering och ovanligt få sina könsorgan. Den omgivande huden bli irriterad och kliande, och lymfkörtlar i ljumsken kan svälla. Ytterligare fysiologiska symptom kan likna HS1 symptom, såsom trötthet och muskelvärk. Genital herpes kan märkas i veckor, och utbrott kan återkomma ofta.

Flera receptbelagda och OTC-läkemedel kan lindra herpes symtom. Krämer för munsår och genital herpes finns på de flesta apotek och droghandel. Läkare kan ordinera mer kraftfulla lokalbedövningsmedel eller piller och intravenös antiviralt läkemedel för svåra fall. Aktuella läkemedel används oftast bara höna en person har ett utbrott, utan piller och andra läkemedel kan förskrivas för dagligt bruk, oavsett om en person uppvisar symtom.

En person som erkänner herpestecken bör konsultera en läkare innan behandlingen påbörjas. En kunnig läkare kan utföra en klinisk diagnos för att bekräfta herpes, och ordinera behandling därefter. Människor som använda lämplig behandling ofta har betydande sträckor av tid utan utbrott, och i vissa fall, fysiska symptomen försvinner helt. Eftersom herpes kan spridas till andra människor, även om symptomen inte är märkbar, är det viktigt att följa läkarens order.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.