Vilka är de ledande folkhälsofrågor?

Folkhälsa handlar om den allmänna hälsan hos en gemenskap och hot mot allmänhetens hälsa. Den ledande folkhälsofrågor kan tyckas att förändras med tiden går, men de bakomliggande frågorna förblir i stort sett samma. Några av de fortsatta viktiga frågor är: allmän tillgång till hälsovård, allmän säkerhet mot bakgrund av smittsamma sjukdomar, livsmedelssäkerhet, stamcellsforskning, och vaccination. Effekten av miljön på hälsa och frågor om drog-och alkoholanvändning är andra folkhälsofrågor.

Universal sjukvård tillgång, som ibland kallas brett som "vårdreform" har en av ett antal pågående folkhälsofrågor. Regeringar kämpar för att hitta ett sätt att finansiera ett sådant program. En annan aspekt av frågan försöker uppnå bi-partisan överenskommelse om precis vad programmet bör innehålla och om enskilda bör krävas av ett mandat att köpa sjukförsäkring. Understöd för låginkomsttagare och familjer är en annan behandling i ekvationen. När hälso-och sjukvård reform har varit inblandad i vallöften, som det var för president Barack Obama i USA, som lägger till en annan twist i bilden.

Allmän säkerhet mot bakgrund av smittsamma sjukdomar har varit en av de ledande folkhälsofrågor i det tjugoförsta århundradet. Internationella resor skapar nya mönster i smittspridning. I det nya århundradet, har viktiga utbrott förekommit med svår akut respiratorisk sjukdom (SARS), fågelinfluensa, bovin spongiform encefalopati (BSE)-även känd som galna ko-sjukan (MCD), och när som påverkar människor, Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (vCJD eller nvCJD)-och influensavirus A av subtyp H1N1, eller svininfluensan, ansvarig för 2009 influensapandemi.

livsmedelssäkerhet har också gjort rubriker i det tjugoförsta århundradet. Viktiga händelser omfatta frågor med kinesiska mjölk och kanadensiska listerios under 2008, och utbrott i USA av Salmonella, botulism, och E. coli 0157: H7. Salmonella och E. coli utbrott i USA har varit många, med salmonella finns i jordnötssmör, jalapeño paprika, groddar alfalfa, kyckling och kalkon pajer potten, spenat och E. coli på köttfärs och spenat, och på flera Taco Bell anläggningar.

Stamcellsforskning är en omtvistad fråga för folkhälsan eftersom det i många fall mänskliga embryon förstörs eller kopieras för att starta en linje stamceller. Vissa människor anser att denna metod gör användningen av stamceller moraliskt fel, antingen därför att embryot inte värderas för sin egen existens, dvs som en mänsklig eller potentiella mänskliga, eller för att de är oroliga för att terapeutisk kloning gjort för att producera stamceller celler är för nära reproduktiv kloning, som de finner moraliskt betungande. Andra metoder för att få stamceller håller på att genomföras för att undanröja dessa invändningar och fokusera på forskningen möjligheter.

Vaccination för att utplåna och förebygga återlämnande av farliga sjukdomar är en annan fråga för folkhälsan. Den motvilja som vissa föräldrar att ha vaccinerade barn-om eftersom de är oroade över ett möjligt samband mellan vaccinationer och autism eller av andra skäl, till exempel religion, är problematisk eftersom det ligger vid gränsen till personligt val och allmän säkerhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.