Vilka är de hälsosamma effekterna av Tomater?

En tomat är frukten av växten Lycopersicon lycopersicum , som tillhör den Nightshade ( Solanaceae ) familjen som också innefattar paprika, vit potatis och aubergine. Ordet Lycopersicon betyder "varg persika" på latin, med hänvisning till den tidigare uppfattningen att tomater, som vargar, var extremt farlig. Tomater är på intet sätt giftiga, dock. Faktum är att de många fördelarna med tomater lägga upp för att göra tomat en verkligt hälsosam mat.

En av fördelarna med tomater är att de är en utmärkt källa till vitaminer. Ett medium tomat ger en nästan hälften av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av vitamin C, en viktig vitamin som också fungerar som en antioxidant. C-vitamin hjälper kroppen bindvävsbildande, tillgång järn och hålla tandköttet och kapillärer friska.

Tomater innehåller också en hel del vitamin A, mestadels genom karotenoider som betakaroten. Denna viktiga vitamin hjälper till att upprätthålla normal celltillväxt, håller hår och hud frisk, stöd i ben och tänder utveckling och främjar god syn. De antioxidanter från vitamin A och C resa genom människokroppen och neutralisera farliga fria radikaler som kan skada celler och cellmembraner.

Andra fördelar med tomater innehåller höga mängder vitamin K, kalium, niacin, vitamin B6 och riboflavin. Dessa näringsämnen arbeta tillsammans för att sänka kolesterol och blodtryck, underhålla ben hälsa, förbättra blodkoagulationen förmåga och minska risken för hjärtsjukdomar, stroke och njursten. Vitamin B6 hjälper också konvertera en potentiellt farlig kemikalie som heter homocystein i godartade molekyler. Höga nivåer av homocystein kan direkt skada blodkärlens väggar och ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Dessutom kan riboflavin minska frekvensen av migrän huvudvärk, så lider kan dra nytta av att lägga till en tomat till deras dagliga kost.

I mindre mängder, tomater innehåller även E-vitamin, kalcium, fosfor, tryptofan och protein. En tomat är också en bra källa till krom, en mineral som kan hjälpa diabetiker att hålla sitt blodsocker under kontroll. Dessutom tomater innehåller en hög mängd fibrer, vilket också har visat sig sänka kolesterol och blodsocker. Flera av dessa näringsämnen är tänkt att förhindra tjocktarmscancer också.

Kanske den viktigaste av de många hälsofördelar av tomater är att de innehåller beståndsdelen lykopen /em>, som är pigmentet i tomater som gör dem röda. Lykopen fungerar också som en antioxidant, neutralisera fria radikaler som skadar cellerna i kroppen. Växande forskningsresultat rapporterar att lykopen i tomater är en kraftfull hämmare av prostata, tjocktarm, mage, lung-, bröst och livmoder cancer.

För att få mest av de många fördelarna av tomater bör enskilda äta den ljusaste röda tomater. Den rödare tomaten, desto högre belopp av lykopen och betakaroten den innehåller. En gul tomat har mycket mindre av dessa förmåner och gröna tomater har någon alls. Även råa tomater är friska, är mer hälsosamma ämnen frigörs när de är kokta. I själva verket, tomatsås och burktomater är lika hälsosamma som färska tomater, eftersom hög värme behandlingen inte påverkar näringsvärde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.