Varför kan en människa växa ur en kattallergi?

Det kan vara mycket nedslående att utveckla en kärlek till katter och sedan upptäcka att du är allergisk mot dem. Det kan vara särskilt nedslående för barn som önskar en söt, gosiga sällskapsdjur men hindras från att äga en grund av nysningar, kliande ögon, och till och med nässelutslag. Faktum är att det finns människor som inte ens kan besöka hem där en katt är eller har varit närvarande. Lyckligtvis är det möjligt att växa ur en kattallergi eller åtminstone bli mindre reaktivt i närvaro av kattdjur.

En katt allergi är en immunsystemet, det uppstår när en persons immunsystem ser en katts saliv, urin eller hudavlagringar som skadlig och kräver försvar. Som svar, utvecklar kroppen antikroppar mot ämnet. Sedan varje gång personen utsätts för det reagerar hennes immunförsvar och orsakar sådana symptom som nysningar, rinnande näsa, överbelastning, efter nasal dropp och kliande ögon, näsa, hals och tak i munnen. En katt allergi kan även märkas genom att hosta, smärta och tryck i ansiktet och svullen hud under ögonen. Ibland allergier kan tom leda till klåda och utslag.

En person som har astma kan ha en ännu större reaktion mot katt allergener. Förutom att någon av de andra symtom på kattallergi kan hon uppleva även andningsproblem, smärta eller tryck över bröstet, väsande andning, och sömnproblem. De sömnproblem är oftast på grund av väsande och sömnad som avbryter sömnen ofta eller gör det svårt för personen att somna i första hand.

En del människor, särskilt barn, göra så småningom växa ur katt allergier. Det kan bero på de utvecklar immunitet mot allergen, eller de kan vänja sig. Andra har fortfarande allergi men utveckla en mindre intensiv reaktion på exponering. Som sådana kan de inte märker sina symtom så mycket som de gjorde tidigare.

Tyvärr blir många inte av allergier. De kan drabbas av katt allergier för hela deras liv. Att hantera dem, många ta allergi medicin när de är runt katter, och en del även har allergi injektioner, särskilt när de hålla katter som husdjur trots allergi. Andra kan behandla katt allergier genom att undvika exponering helt och hållet.

Om en person vill ha en katt som husdjur trots allergi kan han inte vara beroende av möjligheten att växa ur dem. För att minimera exponeras för allergen, kan det hjälpa att bada katten på en regelbunden basis. Frekvent dammsugning, sopning, damning och rengöring kan hjälpa, liksom att välja golv istället för mattor och persienner i stället för gardiner. Detta beror på mattor, gardiner, och stoppade möbler hamnen allergener. Det kan också bidra till att hålla sällskapsdjur ut ur sovrummet och använda filter för att minska allergener i luften.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.