Varför du svettas när du är nervös?

Det är inte ovanligt för människor att uppleva svettas i stunder som leder till en viss grad av ångest. Svett kan börja hälla när de förbereder att leverera ett tal eller ansikte en publik på något sätt, eller kommit till stånd på grund av att vara orolig under en anställningsintervju. Svettningar är ett helt naturlig reaktion på alla situationer som orsakar lidande. Här är anledningen till att du svettas när du är nervös.

Det finns faktiskt två skilda grupper av nerver som skickar signaler som utlöser aktiviteten i svettkörtlarna. Den sympatiska nerver göra signalsubstanser som stimulerar produktionen av svett. Parasympatiska nerver har olika signalsubstanser som signal körtlarna att upphöra och avstå vid produktion av svett.

Många olika situationer utlösa aktivitet i sympatiska nerver. Motion, ett varmt klimat, hög luftfuktighet och även livsmedel laddat med extra kryddor kan göra att nerverna att skicka signaler till körteln att börja producera vätska. Detta är ett försök att återställa kroppen till vad som uppfattas som en normal eller vilotillstånd.

Det bör särskilt noteras att den sympatiska nerver också utlöses när en person blir nervös av någon anledning. Detta är en del av kroppens omedvetna skydd process, som kallas kamp eller flykt svar. Du svettas när du är nervös eftersom kroppen uppfattar du kanske måste börja flytta snabbt. Svett är närvarande för att smörja områden där huden borste mot huden och även för att kyla den totala skal av kroppen så att du inte överhettas under aktivitet.

Kort sagt, du svettas när du är nervös eftersom ditt undermedvetna uppfattar en överhängande risk för någon typ och reagerar för att förbereda kroppen för den strid som är på väg att börja. Denna process kan aktiveras på grund av ett verkligt eller ett hot är överhängande. Det är därför människor som upplever ångest eller panikattacker ofta börja svettas lika lätt som någon som finner sig öga mot öga med en beväpnad rånare.

Om du svettas när du är nervös, är du i gott sällskap. Många människor upplever ett utbrott av svettningar när fördjupat på en scen eller ledande en presentation i ett konferensrum. Andra människor börjar svettas i sociala situationer, till exempel be om och att gå på en första dejt. Personer som återhämtar sig från medicinska tillstånd som innebär över-stimulerade nerver kommer också att uppleva mer svettningar aktivitet medan nervsystemet läka. Bara acceptera att du kommer att svettas när du är nervös och att det går över när du börjar vänja sig vid den inställningen och ditt undermedvetna inte längre uppfattar situationen som ett hot.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.