Vad ska jag göra om jag stungen av en manet?

En manet är en marina ryggradslösa djur som fångar och neutraliserar sitt byte med långa, slingrande tentakler. Dessa tentakler är utrustade med nematocysts, små kapslar av gift som maneten använder sting sitt byte. En manet sting kan vara irriterande, eller det kan leda till ett livshotande tillstånd. I båda fallen hjälper det att veta vad man ska göra när någon stungen av en manet.

Om någon är stungen av en manet, är det första du ska göra för att få dem ur vattnet. Ytterligare manet kan flyta omkring, och du vill minimera ytterligare kontakt med giftet-belastade maneter tentakler. Dessutom är en patient på torra land mycket enklare att behandla. Om en livräddare är närvarande, anmäla honom eller henne om stick. Den livräddare kanske kan hjälpa till med behandling, och han eller hon kanske vill tömma vattnet i området, om ett stort antal maneter har dykt upp.

I många fall kommer maneter tentakel fortfarande bifogas patienten. Den tentakel kommer faktiskt fortsätta stickande tills den tas bort, men det måste tas bort med omsorg. Den svidande kapslarna på tentakel kan spricka om de inte inaktiveras, vilket ökar svårighetsgraden av sting. Om du har ättika tillgängliga, häll den frikostigt över det drabbade området. Havsvatten kommer att fungera lika bra för detta, men den är mindre effektiv. Sedan tar du bort tentakel, se till att det inte rör bar hud. Använd handskar, eller om handskar inte finns använder pincett, en handduk, eller till och med en bit tång.

När tentakel har tagits bort, skall området sköljas på nytt med ättika eller havsvatten. En pasta av bakpulver kan också tillämpas och vänster på, eller en kött MÖRNINGSMEDEL kan användas, så länge det finns kvar på mindre än 15 minuter. Efter det att området har sköljas grundligt, kolla efter tecken på skador eller nässelutslag. Antibiotisk salva kan användas för nedskärningar, samtidigt som hydrokortison kräm kan minska klåda. Det kan ta flera veckor för patienten att helt återhämta sig efter att ha blivit stungen av en manet, men så länge det skadade området verkar vara ser bättre varje dag, är det inte en anledning till oro.

Det finns några fall där någon som har blivit stungen av en manet behöver akut medicinsk vård. Om patienten är mycket unga, mycket gamla, eller har svåra allergier, ta honom eller henne till en läkare. Kräkningar, spasmer, andningssvårigheter, eller en förändrad medvetandegrad finns även indikatorer på att någon har fått ett starkt giftig gadd. Om någon verkar vara att ta lång tid att tillfriskna från en stungen av en manet, eller symptomen förvärras vid någon punkt är det viktigt att ta dem till en läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.