Vad är vissa symtom för hudcancer?

Eftersom det finns flera typer av hudcancer kommer varje typ har sin egen uppsättning av symptom. Vanligtvis är det inte möjligt för en vanlig människa att säga med säkerhet avgöra om en mullvad eller en tillväxt på huden är hudcancer. Men eftersom hudcancer är så potentiellt farlig, någon ny tillväxt av födelsemärken, eller nya utväxter på huden bör bedömas av en läkare.

De tre huvudsakliga typer av hudcancer är basalcellscancer och skivepitelcancer hud cancer och malignt melanom. De brukar uppträda i vissa mönster och det finns några saker att titta efter på födelsemärken du har, eller om du märker en ny mullvad. De flesta av oss föds med någon mol, så en bra en gång över att se ut några månader är en utmärkt idé. Om det behövs, har en förälder, make /maka eller en god vän hjälpa dig undersöka födelsemärken du inte kan se mycket väl själv.

För alla former av hudcancer, skulle tre symtom motiverar alltid oro. Dessa är:

  1) Förändringar i en befintlig mullvad eller tillväxt
  2) Uppkomsten av en ny mullvad eller tillväxt
  3) sår på huden som inte vill läka, särskilt om de är över ett befintligt födelsemärke.

Varje form av hudcancer tenderar att förekomma i specifika platser på kroppen och har sin egen distinkta symtom. Till exempel tenderar basalcellscancer hudcancer förekommer på ansikte, hals, övre bröst och rygg. Detta är områden som tenderar att få mycket sol exponering. De förekommer mindre ofta på armar, ben och händer.

basalcellscancer hudcancer kan starta som tillväxten i ett befintligt mullvad eller fräkne att utvidgas. De kan också klia, och skrapa lätt, vilket gör nedskärningar i mullvaden som aldrig läker. Ibland ser ut som ett oläkt finne eller ont, men de kan också bli väldigt stor.

skivepitelcancer cancercell hud också förekommer i de flesta av samma ställen som basalcellscancer. Till skillnad från basaliom kan skivepitelcancer förekomma på händerna eller armarna. Befintliga födelsemärken eller nya utväxter kan se rött eller rosa och visas inflammerad. De kan också se ut sår som inte vill läka eftersom de lätt repas och sårskorpor form om och om igen.

melanom är den farligaste formen av hudcancer eftersom den lättare metastasizes och kan ge upphov till cancer utväxter i organen. De flesta melanom finns inom områden som inte så ofta utsätts för solljus, som i mitten av kroppen och benen. De börjar ofta från en mullvad som redan finns.

Till skillnad från den vanliga mullvaden, melanom är oftast flerfärgade, och sina kanter får inte vara ännu. Det normala mullvad skulle om tagit bort från huden, vara symmetriskt vikas på mitten. Ett melanom uppvisar inte denna symmetri, men har trasiga kanter. Ibland melanom kan också blöda.

något av dessa symptom kan tyda hudcancer, även om många utväxter på huden kan uppträda som hudcancer och vara helt ofarlig. Eftersom du inte kan se skillnad är det alltid viktigt att ha oregelbundna födelsemärken eller nya utväxter kontrolleras. Det är långt bättre att vara säker än ledsen, speciellt när du misstänker melanom.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.