Vad är symptom på testikelcancer?

Testikelcancer är en relativt ovanlig typ av cancer, som inträffar hos färre än en procent av all cancer. Maligna celler kan bildas i eller runt en av testiklarna, vilket skapar en påtaglig klump. Testikelcancer också i första hand drabbar män i åldrarna 20 till 34, men det kan förekomma hos män yngre eller äldre. Symptom som känner en knöl eller tryck i pungen kan hjälpa till att diagnostisera sjukdomen i ett tidigt skede.

Tillsammans med känsla en faktisk knöl, kan symtom är också en tung känsla i pungen. Pungen kan också kännas som det är att dras ner. En man har bröstvävnad kan vara lätt förstoras eller känner anbud. Testikelcancer är också identifieras med smärta i testiklarna, penis eller pung. Smärtan kan vara återkommande.

Vätska kan samlas i pungen, vilket pungen verka ovanligt stora. Män kan också märka en värkande mage. Förutom det ljumskarna kan vara smärtsam eller ha ett tråkigt ömmande känsla.

Även om kvinnor ofta uppdrag att göra månatliga bröst egna undersökningar, män sällan uppdrag att göra månatliga testikelcancer egna tentor. Just deras undersökningar kan vara mycket hjälpsam i tidig diagnostik av testikelcancer. De är bäst genomförs i duschar där vattnet kan hjälpa mannen lätt känna hans pung och därmed ha en "normal" bas. En månatlig tentamen kan hjälpa en människa att erkänna några skillnader som kan ha inträffat.

Ibland män tror felaktigt att de har testikelcancer, eftersom en testikel ser större ut än den andra. Detta är faktiskt helt normalt och är inte alarmerande om inte storleken skillnaden mellan testiklar är betydande. I en egen examen män kan också märka en äggledarna struktur ligger mot anus. Detta är epididymus, röret som gör att spermierna att flödet från penis. Känsla av epididymus på självrannsakan är helt normalt.

Om du upptäcker en knöl, eller ha drabbats av dessa symptom bör du kontakta en läkare omedelbart. Tidigt skede testikelcancer har en 90% andelen botade. Med mer än ett av ovanstående symtom bör innebära att kontakta en läkare för ytterligare testning. Eftersom testikelcancer fortskrider kan överlevnad droppe. Dessutom kan testikelcancer vara ett resultat av cancer i en annan del av kroppen som spridit sig till testiklarna.

Ytterligare riskfaktorer för testikelcancer omfattar har en bror med diagnosen testikelcancer och att vara från en högre socioekonomisk ställning. En ovanlig manifestation av påssjuka kan också orsaka testikelcancer. Eftersom de flesta människor vaccineras mot påssjuka är detta mycket ovanligt. De med fertilitet frågor bör också testas för att utesluta testikelcancer.

Normal Proven omfattar undersökning av läkare, ultraljud av pungen, och blodprover. Ibland en klump är biopsier ifrån för att kontrollera om maligna celler eller för att bestämma vilket steg i cancer. Behandling kan inkludera att ta bort klump, och ofta inbegriper bland annat att den drabbade testikeln. Uppföljande behandling tenderar att omfatta strålning eller cellgifter. Även mindre vanlig, är testikelcancer dödligt om det inte behandlas. Men behandling resulterar vanligen i ett bra resultat. Män med detta villkor går ofta på att leva normalt och hälsosamt liv och påverkas inte sexuellt genom att ta bort en testikel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.