Vad är några symtom på Salmonella?

Många människor upplever milda symptom på Salmonella förgiftning och kan inte ens se sambandet mellan en avföring burna bakterier och deras magbesvär. För äldre, ungdomar och personer med försvagat immunsystem, symptomen på Salmonella kan vara mer uttalad och mer ihållande. Några offer för matförgiftning utlösas av Salmonella tillfrisknar inom 48 timmar, medan andra får fortsätta att uppleva symptom på salmonella infektion i veckor eller månader.

En av de viktigaste symptomen av salmonella är gastroenterit, eller en allmänt orolig mage. Drabbade kan börja känna sig uppsvälld och illamående inom 24 timmar efter intag av rått eller dåligt tillagat livsmedel eller infekterade avföring. Over-the-counter läkemedel för upprörda magar kan erbjuda tillfällig hjälp, men smärtan och svälla i allmänhet avkastning och även intensifieras. En ihållande ont i magen tillsammans med en smärtsam gasformiga känsla i tarmarna kan bli den första symptomen på salmonellamatförgiftning.

Denna allmänna magbesvär följs ofta av allvarliga anfall av diarré som inte enkelt kan kontrolleras genom medicinering. Detta diarré kan vara särskilt långvariga och åtföljs av smärtsamma kramper och spasmer i tarmen. På grund av den mängd vätskor att dras ut ur kroppen, kan uttorkning också vara ett av symptomen av salmonella matförgiftning. Den ständiga intag av klara vätskor kan vara avgörande när man hanterar svåra fall av matförgiftning, särskilt om offret är äldre, ung eller immunitet-ifrågasättas.

Eftersom salmonella är en bakterieinfektion, en offrets kropp kan också utveckla en uttalad feber medan bakterierna kvar i tarmkanalen. I sällsynta fall någon salmonella bakterier som överlever den första etappen matförgiftning kan komma in i blodomloppet och infektera andra organ. Ett tillstånd som kallas Reiters syndrom kan dröja flera veckor om offret fortsätter att vara smittade. Symtom är extremt hög feber och betydande smärta i offrets lederna.

Tekniskt sett Salmonella är det vetenskapliga namnet för den bakterietyp sig själv, inte sjukdomen utlöses hos människor som förtär det. Matförgiftning offer som konsumerar infekterade råa livsmedel såsom kyckling, nötkött eller ägg eller dåligt tillagat livsmedel höll ut av temperaturen faktiskt uppleva ett tillstånd som kallas salmonella. Salmonella kan förhindras genom att grundligt matlagning rått kött på en rätt temperatur, tvättning av ägg och frukt i rent vatten, tvätta sina händer före hantering av livsmedel och undvika korskontaminering mellan rå mat juice och livsmedel färdig att serveras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.