Vad är några orsaker till Buksmärtor?

Buksmärta kan bero på flera saker och kan placeras på olika områden i bukhålan. Bukhålan omfattar området från revbenen ner till höftbenet, som sträcker sig ut till båda sidor av kroppen. Smärta kan utstråla från var som helst i det här området och kallas buksmärtor. De organ på detta område omfattar tunntarm och tjocktarm, lever, mage, bukspottkörteln och gallblåsan.

Smärta i buken som orsakas av inflammation i en orgel kan så småningom leda till kolit, divertikulit eller blindtarmsinflammation. Ett organ som blir sträckt, blockeras eller hindras att leda till villkor såsom ett bråck eller gallsten. Spasmer i tarmen musklerna, utan egentlig orsak slut oftast upp diagnosen colon irritabile (IBS). Alla dessa villkor börjar med buksmärtor.

Ett magsår, ett hål i slemhinnan i magen eller matstrupen, kan orsaka svår smärta. Antacida kan hjälpa, men de bara ge tillfällig lindring. När antacida inte längre vidtas, smärtan oftast levererar. Olika cancer i lever, äggstockar, bukspottkörtel, mage och tjocktarm kan orsaka smärta i buken, men är mindre vanliga.

Kvinnor kan uppleva buksmärta av flera skäl. Menstruation kan orsaka kramp i nedre delen av buken. Övriga villkor som endometrios, cystor på äggstockarna, uterin muskelknutor och inflammatoriska sjukdomar (PID) kan orsaka buksmärtor hos kvinnor. Matförgiftning kan orsaka svåra magsmärtor som är kopplat med kräkningar och diarré. Somatisering sjukdom är en typ av störning i känslolivet med fysiska symtom som smärta i buken område.

Inte alla buksmärtor är svår eller måste behandlas av läkare. Förstoppning kan orsaka smärta i buken. En person blir förstoppad när härdade avföring har svårt att passera genom kroppen. Överdriven luft i magen och tarmarna kan vara smärtsamt, men dessa tillfälliga förhållandena vanligen åtgärdas genom att en person rapningar eller genom gas. Det finns flera olika över disk rättsmedel för att lindra förstoppning och gasbildning.

Buksmärta kan ske plötsligt eller börja mild och stegvis värre. Smärtan kan känna skarpa, som om en person är knivhuggen, eller det kan kännas tråkigt, liknande kramper. Ibland buksmärtor är bara kroppens sätt att hantera ett tillfälligt problem och ta hand om sig själv. Ihållande eller svår buksmärta bör alltid bedömas av en läkare. Placeringen av smärta, vilken typ av smärta, och hur länge smärtan har pågått kommer att bidra med diagnos och behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.