Vad är några olika typer av artrit?

Artros är ledinflammation och /eller irritation. Det finns mer än 100typer av artrit. Några ganska vanliga typer av artrit inkluderar tendinit, reumatoid artrit, bursit och osteoartrit.

tendinit är en typ av artrit som innebär inflammation i en sena. Senor är ett rep-liknande kroppsdel som följer muskler till ben. Smärtan från tendinit är inte direkt i den gemensamma själva, men nära leden. Gemensamma utrymmen utsatta för tendinit är knän, armbågar och axlar. Jumper knä, tennisarmbåge och simmare axel är några av de vanligaste termerna som används för tendinit.

Reumatoid artrit innebär kroniska led-och vävnad inflammation och det kan även påverka organ. Reumatoid artrit kan vara symtomfri och sedan plötsligt ge symtom av ledvärk. Allvarliga fall av reumatoid artrit kan leda till smärtsamma funktionshinder på grund av svullna leder. Reumatoid artrit är vanligast förekommande i åldrarna 40 och 60 och fler kvinnor drabbas av sjukdomen än män.

bursit är artrit som påverkar Bursa. Bursa är oljefyllda säckar i kroppen som fungerar som kuddar för kroppens rörliga delar. När Bursa bli inflammerad, de sväller och orsakar friktion stället för att minska friktionen eftersom de förväntas göra.

Artros är en typ av artrit som inte orsakas av inflammation, men från nöta i lederna . Brosket mellan lederna kan bli så tunna att de ben som inte har någon dämpning och riv tillsammans smärtsamt. Övervikt och äldre människor är mer benägna att få artros både övervikt och ålder kan sätta press på ben och leder. Vissa personer kan också vara genetiskt predisponerade för artros.

behandlingsalternativ för artrit beror på vilken typ. Tendinit kräver sällan kirurgi om inte brista sker, medan fall av artros ofta kräver operation för att förbättra rörligheten och förhindra extrema funktionshinder. Några fall av reumatoid artrit gynnas också av ökad rörlighet genom kirurgi.

Kortison injektioner skrivs ibland ut för dem med bursit. Anti-inflammatoriska läkemedel är vanligen föreskrivs för de flesta typer av artrit. Vila och lindring av tryck som med hjälp av en rullator eller käpp kan bidra till att minska smärta hos många artrit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.