Vad är det bästa sättet att sänka kolesterol?

högt kolesterolvärde berör hundratals miljoner människor runt om i världen. Trots att kolesterol är nödvändigt för kroppen att bygga nya celler, producera hormoner och isolerar nerver, för hög kolesterolnivå kan orsaka allvarliga hälsorisker. Högt blodtryck, diabetes, stroke och cancer kan alla orsakas av obehandlat högt kolesterol.

Det bästa sättet att sänka kolesterol kan vara olika för varje individ, men läkarna är överens om ett systematiskt tillvägagångssätt är bäst. Gradvisa förändringar av kost, livsstil och fysisk aktivitet hjälper till att sänka kolesterol säkert. Medicinering är också ett alternativ, som en sista utväg, men alla mediciner är inte lämpliga för alla.

De viktigaste livsstilsförändringar som krävs för att sänka kolesterolvärdet inkludera bibehålla en sund kroppsvikt, ökad motion, minska fett och kolesterol i kosten, och äta mer mat rik på kolhydrater och fibrer. Vissa livsmedel som kan bidra till lägre kolesterol inkluderar färsk frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Enligt Mayo Clinic, havregryn och havrekli, valnötter, mandel, olivolja och fisk kan bidra till att upprätthålla eller ännu lägre kolesterolvärden.

Andra förändringar i livsstil som kan ha en betydande inverkan på kolesterolsänkande omfatta minskade natrium nivåer och sluta röka. Dessutom kommer dessa förändringar att minska risken för hjärtsjukdomar. Att anta en hälsosammare livsstil totalt sett kommer att medföra lägre kolesterolnivåer över tiden.

Att minska mättat fett är nyckeln till att sänka högt kolesterol. En studie som genomfördes av Heart Research Institute i Sydney, Australien, fann att även en måltid med hög halt av mättat fett kan hindra möjligheten för "goda" kolesterolet, eller high-density lipoprotein (HDL), för att skydda artärerna från plack. Detta enda mål också kan minska artärerna förmåga att expandera och för blod till organ och vävnader.

Mättat fett är så viktigt att nivån av kolesterol i kroppen att för varje procent minskning av mättat fett i kosten, minskar kolesterolhalten cirka 2 poäng. Forskning har visat att en kost som erhåller 30 procent av sina kalorier från fett som är bäst för att upprätthålla normala kolesterolnivåer.

Viktminskning och kontroll är ytterligare ett viktigt steg i att sänka kolesterol. Styckning kalorier och öka aktivitetsnivåer är det enda säkra, effektiva sättet att förlora och /eller hantera vikt. Genom att sänka mättat fett och öka fiber, kalorier automatiskt sänks. Att hålla kolesterol till mindre än 300 mg per dag och begränsa rött kött och ägg är också fördelaktigt.

Ett mål för totalkolesterol under 200 poäng är optimal. En HDL räkna av 39 och 59 samt ett LDL räkna på 130 eller mindre rekommenderas av läkare. Totalt sett en kost låg i mättat fett, ökad motion och medicinering, där lämplig, är det bästa sättet att sänka kolesterolvärdet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.