Vad är Narcissistisk personlighetsstörning?

Narcissistisk personlighetsstörning är en typ av psykiska tillstånd. När en person lider av det, åsikter han sig själv som viktigare än han är, åtminstone till andra. Han tenderar också att behovet av och önskemålen beundran av andra långt mer än de flesta människor anser normalt. En person med detta villkor bortser ofta på hur andra känner och vad de behöver, eftersom han anser att andra är sämre. Detta är dock mentala tillstånd komplex, eftersom den sjuke har ofta skakiga självkänsla, även när han överdriver sin egen betydelse.

Detta psykiska tillstånd kategoriseras som en personlighetsstörning. Narcissistisk personlighetsstörning, liksom liknande sjukdomar som påverkar personligheten, präglas av personlighetsdrag och beteenden som orsakar ångest i sociala situationer och ofta stam personliga relationer. Dessa egenskaper och beteenden kan också orsaka problem med prestanda i skolan eller på jobbet. En person med denna störning kan ses som alltför känslomässiga och dramatiska som på sikt kan driva familj, vänner och kollegor bort.

Typiskt nog kommer en person med narcissistisk personlighetsstörning tror att han är bättre än andra och kan hänge sig åt fantasier om fantastiska nivåer av framgång och långtgående makt. Han kan ha en överdriven bild av sin egen attraktionskraft och resultat, och känner ett behov av kontinuerlig beröm. Han kan ställa orimliga mål och känner mig djupt sårad av någon typ av kritik.

När en person har narcissistisk personlighetsstörning, kan hans relationer belastas eftersom han utnyttjar andra och vägrar att erkänna sina känslor. Han kan förvänta sig total samarbete med hans planer och ge intryck av bristande känslor. En person med denna störning kan känna att andra är avundsjuka på honom, ens som han känner avundsjuka på andra.

För vissa kan det vara svårt att skilja narcissistisk personlighetsstörning från en hög självkänsla. Dock är skillnaden att en person med denna störning går utöver känsla helt enkelt bra om sig själv att sätta sig högt upp på en piedestal där han kan se ner med förakt på andra. Folk anser ofta de som har detta villkor som egenkär och pretentiös. De kan anklaga lider för att monopolisera samtal och att vara skrytsam.

Ingen vet säkert vad som orsakar denna personlighetsstörning. Vissa människor tror att det kan vara genetisk, medan andra pekar på barndomen trauman, övergrepp och vanvård som möjliga orsaker. I vissa fall alltför barndomen välbefinnande kan spela en roll. Oavsett vad orsaken, psykoterapi vanligtvis spelar en viktig roll i behandlingen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.