Vad är Lumbar degenerativ disksjukdom?

Lumbar degenerativ disksjukdom är en process som händer med skivor av ryggen, vanligen som människor ålder. De skivor längs ryggraden är mjuka och komprimerar lätt att skydda ryggrad och absorberar chock. Även degenerativ disksjukdom kan inträffa var som helst utmed ryggraden, är det oftast på ländryggen. Ländryggen är den nedre delen av ryggen. Det bär den värsta stöten av kroppsvikten.

Eftersom kroppen åldras skivorna urarta gradvis, eller bryta ner. När denna process sker i nedre delen av ryggen, kan den orsaka ländryggen degenerativ disksjukdom. Dessutom finns det mindre vätska i skivor i ryggraden när människor blir äldre, vilket minskar stötdämpning. Också, som skivan urartar får små sprickor utgör också på skivan som kan fall skivan att brista.

Förutom ålder, det finns flera andra orsaker till lumbal degenerativ disksjukdom. Till exempel människor som är överviktiga är särskilt känsliga eftersom deras tyngd sätter onödig press på skivorna. Andra faktorer som kan öka risken för att utveckla lumbala degenerativ disksjukdom omfattar rökning och tungt kroppsarbete, särskilt om det handlar om tunga eller överdriven lyft. I vissa fall, om en person har en dålig falla eller andra plötsliga eller traumatiska skador, kan han lider också av ländryggen degenerativ disksjukdom.

Intressant, kommer inte alla uppleva smärta om de utvecklar ländryggen degenerativ disksjukdom. I vissa fall kan en person som har liten eller ingen smärta. Andra kan uppleva invalidiserande smärta. Det kan påverka deras liv och begränsar deras dagliga aktiviteter. I de flesta fall, om degenerativ disksjukdom är i ryggens nedre kommer den personen uppleva smärta, domningar eller stickningar i ryggen, benen, eller till och med skinkorna.

En läkare kommer att diagnostisera om de symptom som en person upplever verkligen är ländryggen degenerativ disksjukdom. Inledningsvis kan läkaren ställa en massa frågor för att avgöra om det hade funnits något trauma eller skada på baksidan. Han kan också undersöka verksamheten, hobbyer, vanor, och tidigare behandling. Efter kontroll av rörelseomfång, kan han för en röntgen för att se om det verkligen föreligger skiva degeneration eller om det finns ett annat problem, som t. ex. en fraktur, en tumör, eller bara en muskelkramp.

Att behandla ländryggen degenerativ disksjukdom, sjukgymnastik, pilates, yoga och enkel stretching kan göra underverk. Ibland är kirurgi rekommenderas, speciellt skivan är allvarligt skadad. Genom kirurgi, är den skadade disken bort och kotor är sammansvetsade eller en konstgjord skiva är placerad i dess ställe. För att minska smärta i samband med en degenererad skiva, florsocker området och tar över receptfria smärtstillande såsom paracetamol eller ibuprofen kan fungera bra också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.