Vad är Emotional Freedom Technique?

Emotional Freedom Technique (EFT) är en form av terapi utvecklades på 90-talet av Gary Craig, en ordinerad pastor. Teorin bygger på Thought Field Therapy, som utvecklats av Roger Callahan. Craig hänvisar till Emotional Freedom Technique som akupunktur utan nålar och hävdar att användningen avsevärt kommer att förbättra både psykisk sjukdom och kronisk smärta eller annan sjukdom på grund av "energiområdet" av kroppen, när de störs, skapar negativa känslor och sjukdom. Trots vissa recensioner i erkända psykoterapi tidskrifter verkar tidvattnet vänder på denna teknik med många nu märkning pseudovetenskap.

Grundförutsättningen bakom Emotional Freedom Technique är att kroppen består av energi, och EFT använder 12 speciella platser eller kanaler av denna energi, kallade meridianer i kinesisk traditionell medicin. När patienterna har en terapeutisk session och diskuterar negativa känslor eller smärta, kan de peka på dessa meridianer med fingrarna för att återställa störd kroppen energi till ett balanserat tillstånd. Medan Callahan tidigare Thought Field Therapy dikteras en specifik ordning för att trycka dessa meridianer, inte EFT inte och förenklar Callahan arbete, vilket gör tekniken mycket lättare att lära för terapeuter och lekmän.

Två studier som publicerats under 2003 tyder på att människor som använder Emotional Freedom Technique kunde något minska fobier. Men en intressant del av en av dessa studier publicerades i för vetenskapliga undersökningar av psykisk hälsa Practice var att en kontrollgrupp av personer som genomgår EFT som gavs falska meridian punkter tycktes rapport så stora förbättringar som de människor som knackade på erkända meridian punkter. Man tror att knacka på kroppen kan ge några störningsmoment när man diskuterar djupa emotionella innehåll, och detta distraktion kan hjälpa människor att avleda fokus från djup psykisk smärta.

Vad båda studierna ser ut att visa är att tala om problemen är mer troligt att lindra smärta än att peka på specifika delar av kroppen. Ändå tenderar Craig webbplats om Emotional Freedom Technique att titta på samtalsterapi så långa och inte särskilt användbar. Dessutom gör hans hemsida gör gällande att EFT kan användas för att bota eller lösa sjukdomar såsom kronisk smärta. Medan han och andra utövare ger obekräftade uppgifter om att detta fungerar, oförmåga att testa detta genom den vetenskapliga metoden innebär påståenden om effektivitet bör tas med en nypa salt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.