Hur får jag reda på mitt testosteronnivåer?

Frågor om testosteronnivåer kommer normalt om när en person upplever symtom som anses vara onormala. Medan de flesta människor tänker på testosteron som relevant bara för mäns hälsa, är det faktum att även kvinnor kan uppleva situationer där nivån av testosteron ligger utanför en normal nivå. De goda nyheterna är att bestämma nuvarande testosteronnivåerna är en enkel process som kan ge resultat på så lite som ett par dagar.

Allt som krävs för att utvärdera den nuvarande nivån av testosteron är ett enkelt blodprov. Kvalificerad sjukvårdspersonal, t. ex. en läkare eller sjuksköterska kommer att dra blod, vanligtvis från en ven som finns i en av armarna. Detta sker genom att linda ett gummiband runt den övre delen av armen, vilket venerna i underarmen blir mer framträdande. När du har valt venen och svabbar huden med alkohol, är en nål in direkt i en ven. En eller två små flaskor med blod fylls med blod, och punktering är bandage.

tappat blod skickas till ett labb, där tester körs för att fastställa den aktuella nivån av testosteron som återfinns i proverna. Denna process brukar inte ta mer än en eller två dagar. De tester kan fastställa om personen lider av en testosteronbrist eller om nivåerna är högre än vad som anses normalt för ålder och kön av patienten.

Kontroll av höga eller låga testosteronnivåer sker i allmänhet när en eller flera symtom tyder på att nivån på denna manliga hormonet inte är inom ett normalt intervall. Hos män, kan testet vara löp om det finns svårigheter att nå eller behålla en erektion, eller om det finns viss oro för att spermierna nivåerna är för låga för att man från att avla barn. Pojkar under och på den genomsnittliga puberteten kan också utföras om utvecklingen av manligt kön egenskaper verkar vara försenad eller påskyndas på något sätt.

Med kvinnor får kontroll testosteronnivåerna rekommenderas om honan börjar att ställa ut sådana manliga närstående egenskaper Utveckling av överdriven hår på kroppen och ansiktet, eller en ovanlig djupare röst. Lågt testosteron kan också anges om honan finner att hon har liten eller ingen önskan att delta i sexuella aktiviteter med sin partner. Läkare springa ibland kontroller av testosteronnivåer vid utredningar av incidenter där en kvinna upplever ovanliga omständigheter med henne menstruationer.

Eftersom testning av testosteronnivåer kan avgöra om de nuvarande nivåerna är låga eller höga, dessa tester är avgörande för att fastställa vilken typ av behandling måste ske för att återställa dessa nivåer till en normal nivå. I vissa fall kan testosteronbehandling använda läkemedel till lägre testosteronnivåer i syfte att eliminera oönskade symptom i samband med tillståndet. När test indikerar förekomst av en låg nivå av testosteron, får substitutionsbehandling med testosteron användas för att föra nivåer upp till en normal nivå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.