Hur begränsar jag min exponering för ftalater?

Ftalater är kemikalier som många människor utsätts för på daglig basis. Vissa människor har att göra med att hitta effektiva sätt att undvika dem som de har identifierats som möjliga cancerframkallande av Environmental Protection Agency (EPA). De kan också orsaka reproduktiva systemet problem hos barn födda av föräldrar som konsumerar dem.

Det stora problemet med att undvika ftalater är att de är lätt närvarande i vardagliga objekt. Till exempel används de för att göra många vinyl produkter och finns i allt från medicinsk utrustning, golv och förpackningar till förändrade kuddar, flaskor och bitringar. Ftalater är även återfinns i produkter som används för att packa in och lagra livsmedel.

Ett sätt att undvika ftalater är att vara en smart konsument. En person som är shopping för bitringar och andra leksaker för sitt barn bör kontrollera etiketten är säker på att de ftalat-fria. Det finns regler i kraft i både USA och Europa att antingen förbjuda eller begränsa mängden av vissa ftalater tillåtna i leksaker för små barn, nappar och bitringar. Emellertid kan andra ftalater användas, eller de kan användas i antal som godkänts av regeringen tillsynsmyndigheter, men inte acceptabelt ur en förälders synvinkel.

Även om många människor får se vad de äter för kalorier och fett ändamål, det finns andra viktiga orsaker till att ta hand i valet mat att äta. Till att börja med plasthandskar som bärs av arbetstagare som förbereder bearbetade livsmedel kan utsätta ovetande konsumenter att ftalater, så äter färre beredda livsmedel kan vara en bra idé. Det kan också vara till hjälp att undvika mikrovågsugnen och lagra mat i behållare med PVC. Om en person är osäker på om hans containrar och mat omslag med detta ämne, kan det vara klokt att använda en annan container eller mat omslag helt och hållet.

Sedan är det också möjligt att utsättas för ftalater genom att helt enkelt andas, det är en bra idé att hålla saker väl ventilerat när inomhus. Detta beror på att många husgeråd, även tapeter, kan innehålla ftalater. Det är möjligt att ftalat kan finna sin väg in i damm inomhus och så småningom i luften. Ftalater även finns i byggmaterial, så det är en bra idé att hålla ventilationen en prioritet under byggande och renovering.

kosmetiska produkter kan också vara källor till ftalater. Exempelvis kan de finnas i nagel behandlingar och även i deodoranter, de kan även förekomma i hårspray. För att undvika dem, det är en bra idé att leta efter dem på ingrediens etiketter innan du använder kosmetiska produkter. De får dock buntas samman med andra ingredienser under rubriken doft. Som sådant kan det vara nödvändigt att kontakta tillverkaren för att vara helt säker på huruvida produkten innehåller ftalater.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.