Är franska Fries Farligt för min hälsa?

fransk potatis kan vara gott, men läkare har länge varnat konsumerar dem alltför ofta på grund av deras rejäla doser av både natrium mättade och fetter. För dieters, fransk potatis har länge varit ett förbjudet sak. Nu kan det finnas ännu större anledning, med tanke på en rapport år 2005, att välja ett hälsosammare alternativ till fransk potatis.

I slutet av 2005, en enkätstudie av flera kvinnors sjukhus, Harvard, och Brigham Young University utvärderas sjuksköterskor som hade förbrukats fransk potatis minst en gång per vecka under tidig barndom. De sjuksköterskor som hade ätit fransk potatis på en vecka var 27% större risk att utveckla bröstcancer som vuxna.

Även om studien är inte heltäckande, eftersom det bara studerat en population, den leder en att dra slutsatsen att franska frites kan innebära ytterligare risker för att utveckla en av de svåraste och liv-förändra cancer. Som svar började många snabbmat som erbjuder alternativ till fransk potatis, såsom frukt eller portioner grönsaker.

Denna undersökning inte tyder på att alla "förbjudna livsmedel" medför samma potentiella risken. Kvinnor som åt varm korv eller glass, enligt denna undersökning befanns vara utan extra risk att utveckla bröstcancer.

En liknande studie i Sverige år 2002 föreslog att uppvärmning vissa stärkelserika livsmedel, som potatis eller bröd tenderar att producera en kemikalie som heter akrylamid, som tros vara ett cancerframkallande ämne. Franska frites och chips var särskilt stora i detta ämne, vilket ger ett möjligt samband mellan fransk potatis och cancer. Men den studien, som omfattade stickprover, inte bred nog för att motivera avlägsna sådana produkter från marknaden.

Förutom verkade kemiska att vara närvarande om en potatis var bakad eller stekt. Detta tyder på en fortfarande kan ha en ökad risk om man väljer ugn fransk potatis eller en bakad potatis över en portion av fransk potatis.

Under 2006 slöt American Journal of Clinical Nutrition vidare att både potatis och fransk potatis verkar leda till en ökad risk att utveckla typ II diabetes. Risken var högre bland kvinnor som redan var överviktiga.

Alla dessa kombinerade studier tyder på att potatis och fransk potatis i synnerhet inte får en god näringsstatus val, och bör ätas sparsamt. Däremot har andra studier visat att stärkelserika livsmedel som bakad potatis har några hälsomässiga fördelar också. I samtliga fall verkar det som att det viktigaste är att äta en varierad kost, med få repetitioner av potentiellt skadliga livsmedel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.