Vilken mat som är bra källor till vitamin A?

Vitamin A, även känt som retinol, är ett fettlösligt vitamin viktigt för mänsklig utveckling. Vitamin A i själva verket var en av de första vitaminerna som upptäcktes. Under 1913 har forskare försöker pracka redan fördelarna med detta vitamin till sina patienter. Några av de viktigaste funktioner vitamin A är:

  • Vision skydd: Vitamin A är mest känd som "ögat vitamin," eftersom den skyddar och förbättrar vision. Vitamin A hjälper till med mörkerseende, anpassning till svagt ljus, och ögon fokus. Vitamin A brister tros vara en av de främsta orsakerna till blindhet i utvecklingsländer.

  • Beständighet mot virusinfektioner: Brist på vitamin A nämns ofta som den främsta orsaken till en infektion tar längre tid i försvinna. Vitamin A stimulerar immunförsvaret och ökar produktionen av antikroppar.

  • Reproduktion: Vitamin A är viktigt för normal reproduktionscykler och spermieproduktionen. Brist på vitamin A kan leda till minskad fertilitet nivåer.

A-vitaminbrist är vanligare hos personer med malabsorption problem, eller de som tar vissa mediciner som påverkar absorptionen, såsom Colestid ®, ett kolesterolsänkande medicinering, och Neomycin ®, ett antibakteriellt läkemedel. Tillägg finns tillgängliga, och är ett bra val för människor som är oroade över att inte få tillräckligt med vitamin A från sin kost, eller för dem som kanske tycker att de på något sätt förlorar en del av vad de tar i.

De bästa källorna till vitamin A omfattar animaliska produkter såsom ägg, ost och mjölk, och fet fisk. Grönsaker är inte en bra källa till vitamin A, men de ger karotenoider, som kroppen kan omvandlas till retinol. De bästa karotenoider omfatta gulröda och mörkgröna växter som morötter, spenat, paprika, grönkål och greener rovor.

Eftersom A-vitamin lagras i kroppen, är det möjligt att konsumera för mycket. Toxicitetssymtom för vitamin A kräkningar, trötthet och aptitlöshet, i akuta fall kan det leda till synförändringar, depression och anemi. Alla dessa symtom omvända oftast sig själva så snart intaget av vitamin A minskar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.