Vilken mat som är bra källor för kalium?

Kalium är en viktig del av människans kost, och bidrar till att upprätthålla elektrolytbalansen i kroppen, att hålla alla celler i kroppen i trim tillsammans. Det rekommenderas att den normala, aktiva vuxna konsumerar 3. 500 mg kalium per dag, med några idrottsmän som behöver mer för att ersätta förlorade elektrolyter. Förutom kaliumtillägg, en rad livsmedel är utmärkta källor till kalium, tillsammans med andra användbara vitaminer och mineraler.

I kroppen kalium i första hand sker inne i cellerna, där det regleras cellandningen. Kalium är också engagerat i muskelsammandragningar för alla muskler i kroppen, däribland hjärtat, vilket innebär att en brist, som kallas hypokalemi, eventuellt kan leda till hjärtsvikt, som hjärtat inte kan slå utan tillräckliga kalium. Lyckligtvis för de flesta människor, är hypokalemi sällan tillåts att gå vidare till detta stadium, och det är lätt att behandla med kaliumtillägg och mat med hög kalium, som bananer.

Flera stora grupperna av livsmedel är höga i kalium inbegripet vit kött, rotfrukter och färsk frukt tillsammans med mjölk. Om beredda på ett sunt sätt, kommer de också att bidra till en hälsosam och balanserad kost. Om du tar ett livsmedel för kalium, försök att äta den rå, om möjligt. Annars baka det eller inkludera den i en soppa: stekning eller kokning minskar mängden tillgängligt kalium, tillsammans med många andra näringsämnen.

Alla följande livsmedel har kalium à en kopp betjänar mer än 400 milligram och många synsätt 700 milligram. Rotfrukter inklusive potatis, rödbetor, palsternackor, rovor och kålrötter är de högsta i kalium och är utsökt i stekar: en enda bakad potatis med skal är 700 milligram kalium. Meloner, persikor, avokado, tomater och bananer är alla hög kalium också, och kan ätas råa, blandade i frukt sallader, och ingår i en mängd olika rätter. Dessutom, squash, linser och bönor har en hög kaliumhalt: prova rostning squash eller använder bönor och linser i en hälsosam soppa. Förutom att ha höga kalciumnivåer, fisk och ljust kött också har höga kaliumnivåer tillsammans med helmjölk, yoghurt och kärnmjölk. Slutligen, råa nötter har också en stor kost kalium, oftast emballage 200 mg eller mer per uns, och en matsked av melass har nästan 300 milligram.

Eftersom ett stort antal av kalium rika livsmedel, bör de flesta människor lider inte av kalium brist så länge de äter en balanserad och hälsosam kost. Om du är orolig över din nivå av intag av kalium, diskutera det med en läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.