Vilka olika typer av oral infektion?

En muntlig infektion är en som påverkar munnen. Dessa infektioner kan förekomma inne i munnen, till exempel med gingivit, eller de kan inträffa utanför, som ofta ses med herpes simplex. Vissa orala infektioner är lindriga och kräver endast enkla behandlingar. Andra däremot, kan vara ganska allvarliga och till och med operation.

Gingivit är en muntlig infektion som ofta innebär svullna och blödande tandkött. Tandköttet kan börja mörkna och verkar lila eller svart. Denna infektion kan leda till allvarliga problem såsom karies eller abscess i käken ben. Gingivit orsakas vanligtvis av bakterier som härrör från uppbyggnaden av plack och tandsten. Behandlingen innebär i allmänhet professionell rengöring av tänderna och användningen av antibakteriella munvatten.

Parodontit är en muntlig infektion som kan uppstå när tandköttsinflammation lämnas obehandlad. Denna infektion kan leda till att tänderna faller ut, eftersom de strukturer som stöder dem är för svaga. En person med denna typ av infektion är sannolikt också att ha dålig andedräkt och missfärgade tandkött. Han kan utveckla en av flera bölder i tandköttet. Behandlingen kan innebära tandutdragning och kirurgi.

Oral vårtor kan uppstå när en person är infekterad med papillomavirus. Vårtorna är förknippade med detta virus kan dyka upp i hela munnen och även i halsen. Denna muntliga infektion kan vara smittsam. Det är även möjligt att infektera könsorganen om oral kontakt sker.

Behandling innebär ofta med hjälp av en laser för att bränna eller frysa vårtor. I vissa fall kan de vara avstängd. Även om detta kan erbjuda tröst eller lättnad, det finns fortfarande möjligheten att vårtor kommer tillbaka senare. Detta beror på att det inte finns något botemedel mot detta virus.

Herpes simplex är en annan muntlig infektion som orsakas av ett virus. Liksom muntliga vårtor kan detta smitta också spridas på könsorganen. Vissa människor bära denna smitta men aldrig visa symptom. Andra människor får blåsor runt utsidan eller insidan av munnen.

Många människor som är infekterade med oral herpes och som upplever symtom är dessa symtom tenderar att bli mildare med tiden. Det finns mediciner tillgängliga för behandling av dessa infektioner, men de bara undertrycka symptom. De vill inte utrota viruset från kroppen.

Thrush är en muntlig infektion som orsakas av jäst. Kvinnor är i allmänhet utsätts för jäst infektioner som involverar könsorgan, men alla, även spädbarn kan drabbas av trastar. Detta är sjukdomsförloppet ofta anges med en pasta, vitt ämne på tungan eller runt munnen. Det kan orsakas av antibiotika eller genom att göra oralsex på någon med en vaginal svampinfektion. Antimykotisk muntliga sköljningar är oftast tillräcklig behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.