Vilka olika typer av hjärtfel?

Hjärtfel fortfarande några av de vanligaste av fosterskador. Inte alla uttrycks direkt vid födseln och en del är så lindriga att de inte behöver omedelbar behandling, eller kan läka på egen hand och aldrig behöva behandling. Andra är svåra och behöver akuta insatser, men med detta ingripande många barn kan leva normalt och hälsosamt liv och har en utmärkt livslängd.

Olika typer av hjärtfel är ofta grupperade efter vilken del av hjärtat de påverkar. Dessa skulle omfatta fel i hjärtklaffarna, membranet, det inre ventiler av hjärta eller ventriklar. Andra typer av hjärtfel kombinera flera defekter på gång eller har att göra med hur hjärtat loopas när den bildas.

Valve defekter kan hänvisa särskilt till fel i aorta och lungor ventiler, som är de stora artärerna som kommer ut av de två nedre hjärtats kamrar, som kallas ventriklar. Ibland ventilerna har införlivats (införlivande av de stora artärerna eller TGA) och detta omedelbart kräver reparation efter en barnet är fött. Barn med detta villkor är ofta cyanotisk (blå), och kommer att dö kort efter att födas, om de inte får operation. Andra gånger en eller båda artärer är svagt (stenotic) som kan förhindra att blodet flyter riktigt från hjärtat. Detta kan orsaka extra trycket i hjärtat och hjärtsvikt. Minskningen kan vara lätt, eller mycket svår, och ibland en ventil är nästan helt frånvarande eller stängd (atresi).

Fel av septumet nämnde problem med den mur som skiljer höger och vänster kammare hand. Ofta membranet har underlåtit att helt stänga vilket kan resultera i små hål och kommunikationen mellan höger och vänster sida. När dessa hål finns i botten två kamrarna kallas de ventrikelseptumdefekt (VSDs), och när de är närvarande i de två översta kamrarna de kallas förmak septal defekter (ASD). Hål kan vara så små att mycket litet blod läcker fram och tillbaka mellan förmaken eller ventriklar, men de kan vara stora eller flera till antalet också och kräver reparation för att stänga meddelandet /s.

Ibland ventilerna i hjärtat att separata övre och undre kammare inte formen ordentligt. Villkor som tricuspid atresi kan behöva omedelbar läkarvård. Vissa människor har mindre fel i sina mitralisklaffstenos (vänster sida) som inte märks förrän de är i tonåren eller äldre. Kirurgisk reparation kan vara nödvändigt att behandla mitralisklaffstenos vid ett senare tillfälle.

Hjärta brister i ventriklarna kan också förekomma, och dessa kan vara några av de mer utmanande villkor att behandla. Dessa viktiga pumpning kammare kan vara för liten eller hypoplastiska, vilket kräver flera operationer för att lindra sjukdomen. Det är också möjligt att ha en blandad grupp av defekter som kan kräva betydande insatser. Det är inte alls omöjligt för ett barn att födas med en ventrikulär septal defekt, en hypoplastiska ventrikeln, och en stenotic ventil eller införlivande av ventiler.

Vissa fel är väldigt ovanliga och leda till att hjärtat slinga på fel sätt när den bildas. I dextrocardia, är hjärtat på höger sida av bröstet och i spegelbild former, alla organ är en spegelbild av den genomsnittliga människokroppen. Under vissa villkor dextrocardia uppvisar avsaknad av en mjälte eller flera mjälte, och hjärtat kan ha flera medfödda missbildningar förutom att ha loopas på fel sätt.

Det är värdefullt att inse att trots den allvarliga brister som kan finnas i hjärtat, det finns underbara specialister som kan behandla dessa tillstånd, och operation samt utsikterna fortsätter att förbättras för de många medfödda hjärtfel . Ett antal villkor som en gång ansågs obotlig nu repareras regelbundet, och de mest aggressiva potential reparation av en mycket skadat hjärta, transplantation, fortsätter att förbättras i överlevnad, också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.