Vilka olika orsaker till vulva smärta?

vulva är en term som hänvisar till de synliga delarna av den kvinnliga könsorgan. Dessa delar omfattar de inre blygdläpparna, i klitoris ollonet, mödomshinnan, den introitus membran som omger slidöppningen, vestibulära körtlar runt samma konkurrensutsättning, paraurethral körtlar och vulvovaginal körtlar. De paraurethral körtlar finns på varje sida om öppningen till urinröret, och vulvovaginal körtlar finns på sidorna av öppningen till vaginan. Alla dessa delar av vulva kan påverkas av vulva smärta, som härrör från olika källor och har olika behandlingar för varje enskilt fall.

För att diagnostisera ett problem i vulva, läkare frågar om smärtan är sidled eller central. Lateral smärta kan syfta på olika typer av nerv dysfunktion och försämrar möjligheten för en kvinna att sitta, medan central smärta är sannolikt ett problem med vulva själv. Patienterna bör också beskriva smärtan. Olika typer av obehag i samband med vulva smärta inkludera ett sandpapper känsla, stickande smärta och brännande smärta.

En av de vanligaste typerna av vulva smärta orsakas av vulvodynia, en sjukdom där patienten upplever smärta i absiden , området runt slidan ingång. Smärta är intensifieras vulvodynia patienter under införandet av någonting i slidan, som samtidigt ha sex eller bära tamponger. Symtom på vulvodynia omfatta brännande, stickande, råhet eller irritation i underlivet regionen. Vulvodynia kan orsakas av ett antal faktorer, inklusive skada för vulva nerver, känslighet för jästen-liknande svampen Candida, en allergisk reaktion mot irriterande miljöfaktorer, höga nivåer av oxalat kristaller i urinen och muskelspasmer runt bäckenorganen. Behandling för denna typ av vulva smärta är begränsad till symtomlindring och kan innehålla läkemedelsbehandling, block nerv, biofeedback, och kosten justeringar.

vestibulit är en typ av vulvodynia där ingången till slidan blir inflammerad. Symptomen liknar dem för vulvodynia och varierar från fall till fall, men svår smärta kan orsakas enbart av en lätt hand till regionen. Vissa patienter upplever även vulva smärta utan någon press alls om vaginala området. Att lindra symtomen av vestibulit, lösa kläder, undvika smörjmedel, tvätta kläder med bakpulver, undvika att bära en våt baddräkt och undvika förstoppning eller en full blåsa för att minska trycket på vulvan.

Förutom vulvodynia kan andra orsaker till vulva smärta omfattar lichen planus, en autoimmun sjukdom där patientens blygdläpparna börjar försvinna, och humant papillomvirus, som innebär irritation i hela underlivet regionen och kan botas med laser behandlingar. Patienter vulva smärta bör se en läkare som är expert på kvinnors hälsofrågor. Problem med slidan kan potentiellt leda till vulvacancer om den inte behandlas, så kvinnor upplever obehag i slidan regionen bör rådfråga en läkare omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.