Vilka är symtomen på njursjukdom?

Njursjukdom är ett tillstånd som kan påverka män och kvinnor i alla åldrar, även om det mest framträdande i åldrarna över 60 år som lider av diabetes eller högt blodtryck. Personer med kronisk njursjukdom uppvisar normalt en rad talande fysiska symptom såsom problem urinera och smärta i nedre ryggen. Många människor upplever trötthet, illamående och problem med sömn och koncentration. En individ som upplever några symptom på njursjukdom bör söka läkarvård direkt. En läkare kan göra en korrekt diagnos och rekommendera den mest lämpliga långsiktiga behandlingsplan.

Kronisk njursjukdom utvecklas gradvis över tiden, och den första symptomen kan vara svåra att identifiera. De tidiga symtom på njursjukdom inkluderar förändringar i urinering mönster, trötthet och måttlig svullnad runt fötter och anklar. Människor i de första stadierna av njursjukdom kan hamna kissar oftare än normalt, särskilt under natten timmar. De kan känna sig trött och oförmögen att upprätthålla en regelbunden sömn schema.

Som njursjukdom fortskrider symtom tenderar att bli mer märkbar. Enskilda börjar uppleva betydande obehag när man kissar, om de kan urinera alls, och urin kan förefalla mycket mörk eller blodig. Njurarna bli mindre effektiv till att ta bort överflödigt vatten från kroppen och utvisa det som avfall. Resultatet är betydande svullnad i de nedre extremiteterna och ögon, där vävnad blir alltför mättad med vätska.

Symtom på njursjukdom som visas strax före njursvikt omfattar extrem trötthet, illamående, kräkningar, anemi, klåda och andnöd. Många människor har svårt att koncentrera sig på arbetsuppgifter och kan bli förvirrad och yr under aktivitet. Muskelkramper, smärta i nedre ryggen, sköra ben, och huvudvärk är mycket vanliga symtom på njursjukdom i senare skeden. Inte behandlas kan njurarna stänga helt ner, vilket skulle orsaka irreparabla skador på andra inre organ och ofta leder till döden.

En person bör rådfråga en läkare så fort som han eller hon märker symtom på njure sjukdom. Den tidigare njurproblem upptäcks, desto större chans att personen på ett framgångsrikt sätt att hantera dem. En njure läkare, känd som en nephrologist, kan utföra fysiska undersökningar samt blod-och urinprov för att avgöra vilken typ av en sjukdom och besluta om den bästa behandlingsalternativ. Läkaren kan förskriva hormon kosttillskott som bidrar till att förhindra anemi den försämras. En person nära att uppleva total njursvikt kan behöva genomgå dialys behandling eller en njurtransplantation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.