Vilka är symtomen på cystisk fibros?

Cystisk fibros är en genetisk störning som orsakar en ackumulering av slem i lungorna och mag-tarmkanalen. Symtomen vid cystisk fibros är ganska varierande, eftersom det finns flera versioner av den defekta genen som ansvarar för tillståndet, och som en följd, två patienter har sällan samma symptom. Det finns dock några allmänna symptom på cystisk fibros som kan en tipoff att en patient har tillstånd och kan dra nytta av medicinsk utvärdering.

I vissa fall symptomen på cystisk fibros sig inom dagar efter födseln, och detta gör ofta villkoret lättare att diagnostisera, eftersom spädbarn och barn har tydliga utvecklingsmässiga mål och när de inte lyckas nå dem, kommer en barnläkare undersöka. Andra patienter upplever symtom som debut i barndomen, och kan göra villkoret svårare att identifiera om familjen har ingen historia av cystisk fibros.

Med barn, är en av de kontrollampa tecken en underlåtenhet att passera avföring efter födelse, orsakas av en blockering i tarmarna. Andra symptom på cystisk fibros kan vara blek, illaluktande, fet avföring, tillsammans med viktminskning, ett misslyckande att nå utveckling mål och en stor aptit som utvecklar eftersom kroppen inte absorberar näringsämnen på rätt sätt. Typiskt också patienten hostar och rosslar ofta, och kan få återkommande luftvägsinfektioner.

Pankreatit och cirros kan utvecklas hos vissa patienter, tillsammans med buksmärtor, ändtarmsframfall orsakas av rinna på toaletten och trötthet. Vissa patienter utvecklar polyper i näsan, tillsammans med klubbar i fingrar och tår, och en av de kännetecknande symtomen på cystisk fibros är salt hud. Patienterna kan också uppleva förseningar i sexuella utveckling som resulterar i en sen puberteten, och vissa patienter utveckla infertilitet, speciellt när det gäller manliga patienter med cystisk fibros.

Symtomen vid cystisk fibros är olika i varje patient, och de kan debut vid olika tidpunkter. Tidiga symptom på cystisk fibros innehåller ofta återkommande andningsproblem och en betydande överproduktion av slem, tillsammans med oegentligheter i avföringen. Symtomen är ofta upp av en läkare, eftersom patienten kommer till läkaren för att behandla luftvägsinfektioner, men om föräldrarna märker att deras barn har svårt att andas, att bli sjuk en hel del, eller upplever tarm oegentligheter och de har inte varit att läkaren nyligen, kan det vara dags att boka tid så att läkaren kan undersöka barnet och reda på orsaken till barnets hälsoproblem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.